Gör firman redo för semester

Publicerad: 2016-06-14 16:30 | Kategorier:

Sommaren är snart här och det börjar vankas semestertider runtom i Sverige. Och oavsett om du har tänkt att vara helt ledig eller jobba från solstolen behöver ditt företag anpassas till semestertider. Så här gör du!

Semestertider innebär vitt skilda saker för olika företagare. Vissa branscher har sin viktigaste period när resten av Sverige glider runt i flip-flops och badshorts, medan veckorna i juli innebär välbehövlig avkoppling för andra.

– Det varierar mycket, vissa småföretagare föredrar att helt och hållet ta semester under sommaren, att man kopplar ner allting. Men för de allra flesta innebär semestern att man lämnar kontoret och tar ledigt – samtidigt som man förblir tillgänglig. Och då finns det mycket man bör tänka på, säger Sara Ekman-Bolin, personlig företagsrådgivare på Telia.

Missa inga affärer
Det första som bör göras inför semestern är att få kunderna medvetna om att det råder semester på firman. Och det gäller att göra det på rätt. Att sätta autosvar på mailen och uppdatera hemsidan är självklart för de flesta – men det gäller också att se över telefonsystemet.

– Många småföretagare har ett fast nummer som är kopplat till mobiltelefonen. Under sommaren kan det vara skönt att pausa den vidarekopplingen, men då blir det också extra viktigt att kunderna kan lämna röstmeddelanden på telefonen. På så vis får man avkoppling utan att tappa affärer, säger Sara Ekman-Bolin.

Var på säkra sidan
Inför semestern gäller det också att se över sin uppkoppling. Vill man vara uppkopplad i solstolen behövs ett bra 4G-abonnemang med mycket datatrafik eller ett mobilt bredband. För vissa innebär semestern också ett flitigt wifi-surfande från olika hotell, restauranger och caféer runtom i landet. Och ägnar man sig åt det behöver man tänka sig för.

– Vad många inte tänker på är att den här typen av trådlösa nätverk ofta kan ha stora brister i sin säkerhet. Därför är det jätteviktigt att säkra känslig information på jobbdatorn och jobbmobilen, till exempel med F-Secure SAFE, säger Sara Ekman-Bolin.

Försäkra dig med molnlagring
Vill man jobba på distans bör man också vara noga med sin backup-kopiering. Och även här gäller att ta det säkra före det säkra.

– Det är så mycket som kan hända under sommaren. Du kan tappa din dator eller mobil i vatten, spilla rödvin över den eller råka ut för att den blir stulen. Oavsett vad som händer är det livsviktigt att din information finns säkerhetskopierad. En molnlösning som Microsoft OneDrive är ett billigt och bra sätt att gardera sig, säger Sara Ekman-Bolin och fortsätter:

– Jag brukar också rekommendera alla mina kunder att försäkra sina telefoner. En telefon kostar så mycket i dag och den går lätt sönder eller blir stulen. Telias försäkring täcker allt sådant, utan värdeminskning på telefonen. Det är en skön trygghet att ha under sommaren.

Här kan du få hjälp kostnadsfritt av Telias Personliga företagsrådgivare.
 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton