Tjuvkika på framtidens teknik

Publicerad: 2016-08-26 09:27 | Taggar: Kategorier:

Väckarklockan som väcker dig med en elstöt, armbandet som förvandlar underarmen till en pekskärm och drönaren som följer varje steg du tar. Snart är framtidens teknik här och den är cool, skruvad och i vissa fall för bra för att vara sann.

Har trenden med wearables gått för långt? Snart lanseras väckarklockan som tränar dig i att kliva upp på morgonen – med hjälp av elstötar! Pavlok Shock Clock inleder väckningen genom att vibrera stillsamt mot huden, därefter ringer den som ett klassiskt alarm innan den slutligen välkomnar morgonstunden med att skicka en elstöt genom kroppen. Zapp! Årets garanterat elakaste julklapp söker just nu startkapital via Indiegogo.

Styr din smartwatch på huden
Nej, wearables-trenden har givetvis bara börjat. En inblick i vad som komma skall ger en forskargrupp från Carnegie Mellon-universitetet. De har skapat Skintrack, ett armband och en ring som förvandlar huden på användarens underarm till en pekskärm för att styra exempelvis en smartwatch. Alla som är trötta på att navigera med hjälp av klockans minimala skärm kan alltså pusta ut – snart går det att ta ut svängarna rejält. Kolla detta klipp för att se hur Skintrack fungerar.

Armbandet som projicerar skärmen på armen – en bluff? 
Ett steg längre går företaget Cicret. Deras smarta armband ska helt enkelt projicera mobilens skärm direkt på underarmen så att din kropp förvandlas till en levande smartphone-display. Till skillnad från ovan nämnda Skintrack ser du alltså skärmen på din egen arm.

Låter det för bra för att vara sant? Ja, så kan det vara. Just nu söker företaget kapital via hemsidan och de har figurerat mycket i media men en del tyder på att det kan vara en bluff. Oavsett vilket, så är konceptet inspirerande och med tanke på dagens snabba teknikutveckling lär det bara vara en tidsfråga innan drömmen blir verklighet.

Personlig drönare filmar ditt liv
Personlig integritet – vad är det? Snart kan du ha en ständig följeslagare över axeln i form av filmande drönare. Ja, det är sant. Med Zero Robotic Hover Camera behöver du aldrig mer fiska upp mobilen för att föreviga en händelse till din timeline, du kan lugnt räkna med att kameran fångar hela ditt liv – självklart med 4K-upplösning och stabil kamerakontroll.

Teknik som kan rädda liv
Är du trött på "smarta" telefoner som spricker så fort de är i närheten av att nudda marken? Då är kanske en mobil från Caterpillar något för dig. Just det, företaget som tillverkar arbetsskor och jättelika grävmaskiner gör också supertuffa smartphones. Deras senaste modell, S60, har dessutom något så coolt som en inbyggd värmekamera. Telefonen lär komma väl till hands för räddningsarbetare men också för yrkesfolk som vill upptäcka värmeförluster runt fönster eller överhettande it-komponenter. [1]

Svälj en robot
Forskare från MIT har skapat en robot som kan sväljas för att utföra uppdrag inuti kroppen. Tekniken är inspirerad av origami, den japanska konsten att vika papper, och tanken är att roboten ska kunna lokalisera och ta bort främmande objekt som svalts av misstag, till exempel batterier. Forskarna hoppas att deras robot kan tas i kliniskt bruk inom 6-8 år. [2]

Foto: Zero Robotic Hover Camera

Källor: 
[1] https://www.engadget.com/2016/02/18/cat-s60-thermal-camera-smartphone/
[2] http://www.telegraph.co.uk/science/2016/05/13/origami-robot-can-be-swallowed-in-pill-and-then-sent-on-missions/

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton