Skosulan som räddar din Pokémon-jakt

Publicerad: 2016-08-30 14:08 | Taggar: Kategorier:

Smartaste skosulan? Nu kan rörelseenergin från Pokémon-promenaderna omvandlas till el för att ladda mobilbatteriet.

Pokémon Go-hysterin har gjort att behovet av extra kraft till mobilen har ökat explosionsartat. Smartast är förstås att omvandla rörelseenergin från Pokémon-promenaderna till batterikraft – vilket är precis vad skosulan Hero är tänkt att göra.

Grundidén är inte ny: tekniken med att till exempel ha en dynamo mot cykelhjulet för att hålla glödlampan i lyset tänd har använts sedan mobiltelefonen fortfarande var en vild framtidsfantasi. I takt med att mobilerna används till allt fler uppgifter ökar behovet av att fylla på med batterikraft, och när Pokémon-jakterna sprider sig över världen gnuggar tillverkarna av mobila reservladdare händerna av lycka.

På jakt eller ej, mobiler behöver nödladdas titt som tätt, och varför inte använda den gamla dynamoprincipen för att ladda mobilen? Så tänkte några tekniker vid University of Wisconsin-Madison och tog hjälp av skotillverkaren Vibram för att göra något som drar nytta av den energi som annars slösas bort som värme när vi promenerar.

Trådlös laddning med mellanhand

Resultatet blev skosulan Hero, som omvandlar den rörelseenergi som alstras när man går till el. Sulan sitter i en sko som har en usb-anslutning på ovansidan och inbyggt batteri för att lagra en del av den el som produceras – så att inte mobilen behöver sitta fast i skon hela tiden. Det ska även gå att ladda mobilen trådlöst via skons energi, med hjälp av till exempel ett öppet wifi som mellanhand.

Dessvärre finns inte skon på marknaden än och det finns inte heller någon prognos om när den kommer att gå att köpa eller vad den beräknas kosta.

Foto: UW-Madison College of Engineering

 

Läs också

Hörluren som översätter språk

Hörlurarna som gör dig lyckligare

 

 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton