Tio digitala uppstickare 2016

Publicerad: 2016-04-21 11:57 | Kategorier:

Ett företag analyserar dina gener, ett annat vill ersätta bankmän med robotar och ett tredje vill göra det möjligt samla in och analysera ostrukturerad data. Här listar vi tio nystartade företag med potential att revolutionera sin bransch i år.

Hälsa. Med ett enkelt salivtest ger 23andme en rapport över din genetiska profil, inklusive riskerna för ärftliga sjukdomar, allergier och intoleranser. Insamlad data vill företaget sedan använda för att forska efter botemedel mot sjukdomar som Parkinsons och Alzheimers.

Finans. Börsen har länge styrts av algoritmer. Nu är den mänskliga faktorn även på väg att försvinna från marknaden för finansråd. Betterment är en digital investeringsplattform som gör det enklare och billigare att placera sina pengar. Perfekt för generation Y som växt upp med Occupy Wall Street-rörelsen och har lågt förtroende för bankvärlden.

Träning. Ett medlemskap med access till ett gigantiskt nätverk av studios och träningsformer – det erbjuder amerikanska Classpass. För 79 dollar i månaden får man tillgång till tusentals klasser över hela landet utan bindningstid. En svensk variant heter Heyouts och testas just nu i Stockholm.

Kapital. Svenska Fundedbyme hjälper startups och tillväxtbolag att dra in kapital genom crowdfunding.

Teknik. Företaget uBeam ska göra det möjligt att ladda batterierna trådlöst. Tekniken bygger på en sändare som skickar energi i form av ljudvågor genom luften, och de plockas upp av en mottagare som fördelar den till telefonen, surfplattan eller datorn. Snart är sladden ett minne blott!

Media. Trött på att hålla dig ajour med alla nyheter? Då kan TheSkimm vara en tjänst för dig. Deras dagliga nyhetsbrev sammanfattar dagens viktigaste nyhetshändelser med en humoristisk touch.

Leverans. Swish har gjort det busenkelt att skicka pengar mobilt. Nu vill företaget Shyp göra det lika enkelt att skicka paket. För en fast summa hämtar de upp din vara, packar och skickar iväg den. Finns än så länge i USA.

Data. Svenska Modcam har utvecklat en ny teknik för att analysera ostrukturerad data. Deras smarta kamerasystem samlar in och visualiserar stora mängder data i realtid, till exempel kunders rörelsemönster i en fysisk butik så att butiksägaren kan optimera sina ytor.

Säkerhet. Svenska Castle.io vill hjälpa småbolag att skapa säkra appar och webbsidor som tidigare bara storföretag haft råd med. Casle.io varnar om någon försöker logga in från en ny plats eller en udda tid på dygnet, varpå användaren möter ytterligare ett steg av verifiering.

Sjukvård. Trött på köer, långa väntetider och risk att bli smittad av andra när du besöker vårdcentralen? Företaget Kry, som lanserade sin tjänst förra året, fortsätter att digitalisera vårdmötet. Kanske blir det digitala läkarbesöket mainstream 2016.
 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton