Färre akutinsatser tack vare sensorer

Publicerad: 2015-09-16 13:42 | Kategorier:

Med hjälp av sensorer i exempelvis kläder och sängar kan vårdgivare hålla koll på sina patienter på distans – och få tidiga indikationer på avvikelser, vilket i sin tur kan bidra till att förebygga problem som kräver akutinsatser.

Sakernas internet, det så kallade Internet of things, har möjliggjort en mängd smarta uppfinningar som kan förbättra vår vardag och vår livskvalitet. Inom sjukvården har man stora förhoppningar om att smarta, uppkopplade hjälpmedel i framtiden kommer att kunna verka förebyggande, och redan nu pågår flera lovande pilotprojekt.

Chronius heter ett av projekten, där aktörer från åtta europeiska länder har gått samman för att utveckla en smart t-shirt med sensorer som mäter andning, puls och aktivitet. Projektet har fått runt 70 miljoner kronor i EU-bidrag och t-shirten har testats i Spanien och Italien på patienter med KOL eller kronisk njursvikt.

Testerna med Chronius har varit framgångsrika, och nu kommer ytterligare 300 patienter som har två eller flera kroniska sjukdomar (som KOL, kronisk njursvikt eller diabetes) att få testa den. Även idrottsorganisationer har fått upp ögonen för t-shirten, bland annat vill ett italienskt rugbylag använda den under träningarna för att bättre kunna bedöma spelarnas status. [1]

Upptäcker i tid
En annan användning av sensorer står Uppsalaföretaget Cenvigo för. Deras system Kanonpy bygger på att man fäster fyra sensorer på en patientsäng inom äldrevården. Sensorerna mäter vikt och sömn, vilket gör att det går att upptäcka tidiga avvikelser.

– Det här är sådant som är svårt att upptäcka för vårdpersonalen, och det finns därmed en risk att problemen blir onödigt svåra innan det sätts in några åtgärder, berättar Sara Lycke, vd på Cenvigo.

Data samlas in och analyseras, och sedan kan personal eller anhöriga logga in och ta del av informationen.

– Fokus ligger på att uppmärksamma avvikelser. Man kan ställa in gränsvärden för att få varningsmeddelanden om till exempel en person som riskerar undernäring har tappat två kilo. Eller åt andra hållet; en person med hjärtsvikt som samlar vätska i kroppen och då behöver ta vätskedrivande medicin kan enkelt uppmärksammas genom ett varningsmeddelande om att vikten plötsligt har ökat en aning.
Ett annat exempel är störda sömnmönster, som kan vara tecken på att man drabbats av sjukdom.

– En patient som börjar gå upp på toaletten ovanligt ofta på natten bör undersökas för urinvägsinfektion, och är det någon som plötsligt inte har vänt sig på hela natten kan insatser för att förebygga liggsår behöva sättas in.

[1] Källa: www.gizmag.com/t-shirt-remote-medical-monitoring/23088/

 


 

 


 

 


 

 

 


 

 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton