Surfplattor testas inom vården på Väddö

Publicerad: 2015-11-23 13:26 | Kategorier:

Personalen på Väddö vårdcentral i Norrtälje börjar nu testa att ha med sig surfplattor när de åker ut till sina patienter. Detta ger vårdpersonalen bland annat mobil anslutning till hela journalsystemet och goda underlag för beslut om till exempel hjälpmedel och behandling.

Den 1:a december 2015 inleds det första testet i landet med ett helt nytt mobilt it-stöd, där läkare och sjuksköterskor har med sig surfplattor när de åker ut på hembesök till sina patienter.

Detta medför att de kommer att ha all information om patienten samlad och uppdaterad och de kan föra in ny information i form av både text och bild direkt på plats hos patienten. De får också tillgång till extern information, för att på plats kunna fatta beslut om till exempel behandling, läkemedel eller hjälpmedel.

Tillgång till journaler
– Vi har också utvecklat en app som ger tillgång till hela journalsystemet direkt från surfplattan. Elektroniska journaler har funnits i 20 år, men de har tidigare varit låsta till fasta datorer på vårdcentralen. De mobila lösningar vi haft har varit för trögjobbade, berättar Magnus Peterson, projektledare och samordnare för projektet.

Dagen före intervjun har han varit i Stockholm tillsammans med sina kollegor för att ta emot priset MedTech Innovation Award för detta utvecklingsprojekt, som sker inom ramen för Akademiska vårdcentraler i Norrtälje Tiohundra.

– Tidigare har alternativet varit att skriva ut delar av patientens journal för att ta med sig, och väl ute på plats göra noteringar på lösa lappar som sedan ska föras in i journalen när man kommer tillbaks till vårdcentralen.

Långsamt med laptop
Det har tidigare funnits en risk att någon information om patienten och dennes mediciner inte finns tillgänglig under hembesöket. Likaså att ny information försvinner – lappar tappas bort helt enkelt – innan den hinner registreras i journalen.

– Vi har försökt med laptops, men det har varit för dåliga tekniska förutsättningar och det gick för långsamt, säger han.

Utöver journalen finns sådant som labb- och röntgensvar tillgängligt i surfplattan. Länkar leder vidare till ytterligare funktioner, som att ordinera läkemedel, dokumentera vaccinationer och beställa hjälpmedel.

– Dessutom går det att kommunicera med kollegor på vårdcentralen via videolänk. Det kan vara användbart när man till exempel lägger om ett liggsår och vill diskutera om behandlingen ska förändras.

”Träffsäker” vård
För vårdpersonalen innebär detta alltså framför allt en säkrare och enklare hantering av informationen och bedömning kring patienten, läkemedel och vård. För patientens del ger det nya systemet möjlighet till ännu mer ”träffsäker” vård, eftersom läkaren eller sjuksköterskan har tillgång till en helhetsbild och bättre underlag än tidigare. Dessutom kan patienten få snabbare svar på de frågor där vårdpersonalen tidigare var tvungen att åka tillbaka till vårdcentralen för att ta reda på mer.

– Under vintern 2016 kommer Djurö vårdcentral och ASIH, Avancerad sjukvård i hemmet, också att börja testa detta. Sedan var det tänkt att det ska utvärderas under våren. Men redan nu har Region Skåne och Göteborgs stad hört av sig och visat intresse för projektet, och det är ett gott tecken på att vi är på rätt väg, säger Magnus Peterson.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton