Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du använda webbplatsen accepterar du att cookies används. Läs mer
navigation-profile navigation-search navigation-menu navigation-services navigation-mail navigation-mail navigation-laddarefill navigation-forum navigation-close navigation-plus navigation-minus navigation-chevron-right navigation-newspaper heart telia-logo-reverted global-level-alert-warning global-level-alert-information icon_twitter_footer

Spotify för företag – så funkar det

Publicerad: 2015-11-25 07:08 | Kategorier:

Som företagare behöver du ett speciellt Spotify-konto för att lagligt kunna spela musik i din butik, reception eller restaurang. Här reder vi ut de olika abonnemangstyperna och guidar dig till rätt val för ditt företag.

Det finns flera olika anledningar till att spela musik i exempelvis ett café eller en butik. Ett av dem är att det höjer trivselfaktorn, men det också går att öka omsättningen om man spelar rätt musik för rätt målgrupp vid rätt tidpunkt.

En undersökning vid Handelshögskolan i Stockholm, gjord tillsammans med klädkedjan Gant och Spotify-partnern Soundtrack your brand, visade att ”varumärkesanpassad bakgrundsmusik” ökar butiksförsäljningen med 31,7 procent.[1]

Musik till de anställda
En annan kanadensisk undersökning visar att anställda kan jobba mer effektivt och fokuserat om de får lyssna på musik på dagarna. På många arbetsplatser med öppna kontorslandskap kan musik i lurarna hjälpa till att skärma av och öka fokuseringen. Musiken kan också stimulera hjärnan till att hitta nya kreativa idéer.

Telia har nu startat ett unikt samarbete med Spotify som möjliggör för företag att låta sina anställda lyssna på Spotify Premium i företagsmobilen. Det beställs enkelt som en tilläggstjänst till de anställdas företagsabonnemang.

Då Spotify i vissa fall kan räknas som ett ”arbetsredskap med väsentlig betydelse för att den anställde ska kunna utföra arbetsuppgifterna”, kan tjänsten vara en skattefri förmån.

Varför inte bara Spotify Premium?
För att spela musik på kontoret kan det alltså räcka med Spotify Premium, men vill man spela musik i sina butiker eller restauranger behövs ett speciellt företagskonto. Det är nämligen olagligt att spela musik från privattjänsten Spotify Premium i offentliga miljöer.
Spelar man musik i kommersiella sammanhang har upphovsmakarna rätt till en högre ersättning och som företagare behöver man därför de rätta licenserna.* Dit räknas även kontor där det jobbar fler än 40 anställda, där varav minst 20 kan lyssna på musiken.

– I både Spotify Business och Spotify Enterprise ingår de licenser som behövs för att du överhuvudtaget ska ha laglig rätt att spela musiken. Business riktar sig mot företag med högst fem kontor eller butiker och upp till tio miljoner euro i omsättning. Enterprise är varianten för större företag med flera butiker eller restauranger i samma kedja, förklarar Fredrik Lundberg, Global Partnership Manager på TeliaSonera.

Smart musikplanerare ingår
Både Spotify Business och Enterprise innehåller dessutom en smart kalenderfunktion som gör att du som företagare på förhand kan planera vilken musik som ska spelas under olika tidpunkter på dagen, eller på specifika veckodagar. Det går också att centralstyra musiken i alla sina butiker, kontor eller restauranger.

– Spotify Calendar ger ett stort mervärde eftersom man slipper stå och fysiskt styra musiken varje dag och man riskerar inte att det plötsligt blir tyst. Ett knep är att planera in spellistor med lite snabbare musik när en större omsättning av kunder önskas, och lugnare musik när man vill att de ska stanna kvar längre, säger Fredrik Lundberg.

Det går alldeles utmärkt att skapa spellistor och planera in dem på egen hand, men det finns också hjälp att få för de som hellre önskar det.

– Man kan då ta hjälp av en musikläggare som kan optimera musikspelandet, säger Fredrik Lundberg.


*När du köper Spotify Business eller Enterprise ingår mekaniseringsrättigheterna i den kommersiella licensen men inte avgiften för när du spelar upp artisternas verk, de så kallade framföranderättigheterna. Dessa måste fortfarande betalas till rättighetsinnehavarna som representeras av STIM, SAMI och IFPI.


Källa:

[1] http://news.cision.com/se/soundtrack-your-brand/r/ny-studie-ska-salja-gant-s-klader-med-hjalp-av-musik,c9861587


Här kan du läsa mer om Spotify Business för företag.

 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon

Chatta med Telia

För att vi ska kunna hjälpa dig snabbare ber vi dig fylla i några uppgifter. Telia kommer att spara chattkonversationen i 60 dagar.

Vill du spara din historik?

För att få historiken skickad till dig fyll i din mejladress.
Toggla chat
arrow-down arrow-up Telias Twitter Telias blogg Telias YouTube Telias Facebook Telias LinkedIn telia-logo close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton