Så blir era smartphones säkra - men inte för säkra

Publicerad: 2015-03-18 09:45 | Taggar: Det här behöver du för att jobba mobilt Kategorier:

Smartphones erbjuder många säkerhetsutmaningar för företag och organisationer eftersom känslig information kan komma på vift. Den stora utmaningen är kanske lite oväntad: att få till en säkerhetslösning som klarar balansgången mellan säkerhet och användarens krav på enkelhet.

På årets "Folk och försvar" -konferens belyste Piratpartiet utmaningen kring bristande säkerhet genom en signalspaningsaktion. De satte de upp ett publikt wifi-nät kallat "Öppen gäst" för att locka riksdagspolitiker, journalister och tjänstemän att logga på. Och det gjorde de.

Enligt Piratpartiet använde flera höga tjänstemän nätverket för att okrypterat logga in på myndigheters mejlservrar - något som innebär att trafiken enkelt kan avlyssnas.

Vanligt beteende i företag och organisationer
Många IT-chefer upplever samma sak dagligen: medarbetare är ofta på resande fot och kopplar upp sig via wifi-nät där man inte vet någonting om säkerheten. Men man behöver inte resa långt förrän det uppstår säkerhetsrisker, säger Camilla Landén, Kommersiell produktchef mobil säkerhet, på Telia:
- Det kan räcka med att man har företagsmailen i telefonen, säger Camilla och utvecklar: Öppnar man en bilaga med känsligt innehåll med hjälp av en osäker molntjänst, så kan man säga att man publicerat informationen för hela världen...

Det får inte vara för svårt
Så hur ska en bra säkerhetslösning se ut?
- Alla förstår att man måste ha en pinkod på sin telefon, säger Camilla Landén, men frågan är hur mycket svårare man kan göra säkerhetslösningen innan användaren tröttnar och kringgår det. Man kanske istället väljer att använda en privat mobil och vidarebefordrar sin företagsmail utan komplicerad inloggning.

En bra säkerhetslösning skapar värde
Lösningen, förklarar Camilla, handlar om att göra en så smidig lösning som möjligt - som är så säker som möjligt. Tricket är att användaren måste få ut någonting av det. Säkerhetslösningen måste addera värde - till exempel att man kan göra sina resekvitton, attestera fakturor eller utföra andra ärenden direkt på mobilen. Då sparar man tid eftersom man slipper göra det på datorn när man kommer in på kontoret.

- Då får man också förståelse för en mer komplicerad inloggning, säger Camilla. Upplever man att man kommer in bakom företagets brandvägg, så inser användaren att det krävs en viss nivå av säkerhet.

Fakta Telias tjänster:

Telia har ett antal olika säkerhetstjänster i Telia Mobility Management-portföljen som svarar på de utmaningar som företag och organisationer har:

Säker enhet - endast de enheter som är behöriga kan ansluta till organisationens system.
Säker identitet - fysisk och elektronisk kontroll av anställdas identitet, så att man säkerställer att den som ansluter verkligen tillhör organisationen.
Säker anslutning - en säker och granulär fjärråtkomst från var som helst med hjälp av elektroniska certifikat.
Säker e-post - signerad och krypterad e-post utanför det egna företaget, till kunder och partners, så att man kan lita på att det är rätt avsändare.
Säker informationsåtkomst - lätt åtkomst till lagrad information med garanterad säkerhet, så att organisationens hemligheter inte kommer på vift.
 

Mer fakta och tips i broschyren.

Fyll i din epost så skickar vi hela caset till dig.

Tack - dokument skickas till dig inom kort.

Tyvärr lyckades vi inte ta emot din epost. Var vänlig försök igen.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton