Sakernas internet i samspel ger full potential

Publicerad: 2015-05-12 14:10 | Taggar: Sakernas internet Kategorier:

Vi omges av allt fler uppkopplade prylar. Men även om man redan i dag har stor nytta av dem är användningen ännu inte optimal – eftersom många av prylarna pratar ”för sig själva”.

Kreativiteten när det gäller att hitta på saker som kan vara uppkopplade och kommunicera med din smartphone är stor. Vad sägs om kylförvaringen för ägg som skickar uppdaterad information till telefonen om hur många ägg som finns hemma? Eller för den delen sparbössan – som riktar sig till den yngre målgruppen – där användaren kan se sitt saldo i mobilen och jämför det med uppsatta mål.

Det finns många exempel på betydligt mer användbara applikationer också, men i de allra flesta fall agerar de på egen hand trots uppkopplingen. Det vill säga: de kan kommunicera med dig men sällan med andra uppkopplade prylar.

- Begreppet Sakernas internet även kallat Internet of things är en mycket intressant utveckling, vi ser allt fler exempel på att olika saker kopplas upp och skapar värde också åt varandra i ett gemensamt sammankopplat nätverk, säger Johan Öberg, marknadschef på TeliaSonera.

Underlätta - inte kommunicera
Johan Öberg anser att nästa stora boom, efter att alla saker som vi i dag ser kopplas upp, kommer när det finns en ytterligare sammanlänkning mellan sakerna. Då kan informationen ge värde åt flera intressenter.

- Jag vill egentligen inte ha fler som kommunicerar med mig utan att informationen blir mer intelligent och hjälper mig. Redan i dag behöver jag hantera mer information än jag ibland hinner med. Det som däremot lockar är att sammankopplade prylar automatiskt kommunicerar och underlättar min vardag, förklarar han.

Ett vardagligt exempel: När du vaknar på morgonen och sätter på kaffebryggaren så kommunicerar den med trafikrapporteringen, och du kan direkt på bryggaren se om du har anledning att skynda dig – eller om det är så mycket köer att det är bättre att jobba hemma den första timmen och åka till kontoret när trafiken har lugnat ner sig eller få alternativa vägar. Den kan också föreslå samåkning med andra uppkopplade pendlare om det råkar vara problem i tågen.

Information är hårdvaluta
Redan i dag finns stora värden i att koppla upp prylar enskilt, och det driver mycket av den explosion av uppkopplade prylar som vi ser i dag. Att exempelvis serva en bil på distans ger ett mycket stort värde, utan att man för den skull delar information med andra.

En förklaring till att sammankopplingen av prylar dröjer är att det – som vanligt – är svårt att enas om en standard kring gränssnitt och informationsdelning. En annan att hur mycket man än talar om transparens som en kritisk faktor framöver så lär det många gånger finnas en oro att förlora något av det som är mest värdefullt just nu, nämligen information.

- Digital information är hårdvaluta. Den som har kunskap om en grupp människors beteenden kan tjäna massor. Det skapar även affärsmöjligheter, till exempel kring de postbilar som vi arbetar med, där de hela tiden registrerar status på vägarna med sensorer. Det är ytterst värdefull information till vägansvariga, som kan effektivisera sitt underhåll utifrån dessa data., säger Johan Öberg.

Vem tar hand om affären?

Ytterligare en fördröjande faktor är frågan om det finns någon som vill äga affären.

- Biltillverkaren skulle kunna se till att bilen är uppkopplad mot hemmet så att värmen hemma drar igång när du är lagom långt hemifrån. Men det är inte deras kärnverksamhet, det är inte troligt att de vill ägna sig åt det trots att det är deras bilar som är verktyget, säger Johan Öberg och fortsätter:

- Kanske blir det så att vi teleoperatörer går in och tar rollen som spindeln i nätet, vem vet. I vilket fall är det ett som är säkert: någon kommer att göra det, och det kommer att bli en betydelsefull aktör framöver.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton