Internet Explorer närmar sig pension – Vad händer nu?

Publicerad: 2015-05-28 15:51 | Taggar: Uppkoppling

Senare i år släpper Microsoft sitt nya operativsystem Windows 10. En av nyheterna är att allt för ofta utskällda Internet Explorer har ersatts av den slimmade webbläsaren Edge. Men för den som vill ta tillfället i akt och se sig om efter en ny webbläsare finns det flera alternativ.

Att välja webbläsare är i många fall en fråga om tycke och smak. Men för företag finns det flera faktorer att väga in. Hur är säkerheten? Är webbläsaren kompatibel med de applikationer företaget använder? Är det lätt att distribuera uppdateringar över nätverket?

På privatsidan har framförallt Chrome vunnit marknadsandelar. Men för många stora företag, som i vissa fall kan vara beroende av applikationer som byggdes för tio år sedan, har Internet Explorer varit det självklara valet. Här är de vanligaste webbläsarna du har att välja mellan:

Gamla hederliga Internet Explorer
För företag som idag är beroende av Internet Explorer och den bakåtkompatibilitet som Enterprise-läget erbjuder finns det egentligen bara ett alternativ – och det är Internet Explorer. Webbläsaren kommer även i fortsättningen att levereras med Windows, och även om den inte kommer att vidareutvecklas har Microsoft lovat att stödja det i många år framöver.
Finns till: Windows

Ersättaren Edge
Den nya webbläsaren Edge har ett tydligt konsumentfokus och är tänkt att överbrygga gapet mellan mobila enheter och datorer. Gränssnittet är minimalistiskt, avskalat och snabbt. Bland finesserna märks röststyrning och möjligheten att anteckna direkt på hemsidor. Edge ska även kunna konvertera och använda tillägg som utvecklats för Chrome och Firefox.
Kommer att finnas till: Windows 10

Marknadsledaren Chrome
Med snabbhet och enkelhet som ledord har Chrome blivit en favorit hos många. Företagsvarianten erbjuder stöd för grupprinciper, centraliserade konfigurationer och kontroll över uppdateringsintervall. I och med att Chrome är den medföljande webbläsaren i alla Android-enheter är det smidigt att synkronisera bokmärken, filer och inställningar.
Finns till: Windows, Mac OS X, Linux

Utmanaren Firefox
Till Firefox finns det mängder av tillägg, och för företaget som behöver skräddarsy sin webbläsare är möjligheterna stora. Det lite större företaget kan med fördel använda sig av extended support-utgåvan som ger tillgång till viktiga säkerhetsuppdateringar utan att IT-avdelningen ska behöva uppgradera webbläsarna var och varannan vecka. Firefox har ett tydligt fokus på säkerhet och integritet.
Finns till: Windows, Mac OS X, Linux

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton