Media för den digitala generationen

Publicerad: 2015-07-16 10:44 | Kategorier:

Ett mediebolag för en generation som inte längre minns livet innan internet. Ungefär så vill grundarna beskriva KIT, en svensk plattform för att producera och förmedla artiklar med ”precision”, det vill säga till exakt rätt målgrupp.

Under förra året lämnade de tre Bonniercheferna Robert Brännström, Fredrik Strömberg och Peder Bonnier sina fasta anställningar för att satsa på ett gemensamt projekt: KIT.

– Vi är ett mediabolag för en tid där innehåll primärt konsumeras mobilt. Den digitala tekniken har skapat helt nya förutsättningar som vi vill utnyttja på bästa sätt, säger Peder Bonnier.

En av förutsättningarna är att användaren numera skapar sin egen mix av innehåll. Den gamla grundbulten i mediebranschen om att skapa ett blandat innehåll, till exempel i tidningsform, som tillfredsställer så många som möjligt, är alltså passé.

– Varje enskild artikel blir som en ny publikation. Med vår teknikplattform skapar vi möjligheter att få ut artiklarna med mycket hög precision. Om man jämför med en tidningsprenumeration så skulle det vara som att vi enbart skickar sidorna med artiklar som du är intresserad av, förklarar Peder Bonnier.

Analyser styr algoritmer
Enkelt uttryckt handlar det om att lära sig sambandet mellan individ, interaktion och engagemang genom att följa läsarnas beteenden i de olika kanaler som de använder.

– Det mått som vi anser är viktigast kallas ”completion rate”, som handlar om att läsaren ska ha tagit till sig hela innehållet. I en text- och bildbaserad artikel kombinerar vi lästid och scrollning för att bestämma det.

Det är ett lärande system som successivt ger KIT allt bättre kunskaper om vad folk gillar att läsa och i vilken form.

– Detta läggs med i de algoritmer som styr distributionskanal och -tid, men det används även i vårt redaktionella arbete för att helt enkelt producera mer av det som läsarna gillar.

För att matcha individernas preferenser måste innehållet klassificeras och då nöjer sig KIT inte med traditionella ämnestaggar.

– Vi tar även med sådant som tonalitet, ambition och syfte vid sidan om det rent innehållsrelaterade. Den delen av arbetet gör vi väldigt grundligt, säger Peder Bonnier.

Webben inte viktigast
De har givetvis en egen webbplats, kit.se, men den är inte huvudkanalen för deras artikelutbud.

– Dagens läsare vill inte behöva gå till en separat webbplats eller app för att leta efter det de är intresserade av. Det ska dyka upp i deras vanliga flöde, i sociala medier eller i form av ett nyhetsbrev i mejlen.

Just nu går det därför att följa KIT via Facebook, Twitter, Instagram och genom att prenumerera på nyhetsbrevet. Eller så kan man möjligen se det tvärtom: att KIT följer sina läsare för att skapa innehåll som kan vara intressant för olika grupper av mottagare. För grupper handlar det fortfarande om, även om det kan röra sig om ytterst små grupper.

– Vi har inte någon uttalad målsättning när det gäller ett traditionellt mått som räckvidd. Vi vill bli tongivande i den svenska medievärlden, men det handlar inte längre om att mäta hur många vi når, det är ett alltför trubbigt mått, tycker vi. Det är precision och träffsäkerhet som är det viktiga.

Bra story behövs fortfarande
Peder Bonnier konstaterar att media är en av de branscher som påverkats tidigast och kraftigast av den digitala utvecklingen.

– Det har förändrat både hur vi konsumerar och producerar media. Men det som inte har förändrats är att man måste kunna göra en bra story för att vara framgångsrik.

Det journalistiska hantverket går alltså inte att ersätta med tekniska lösningar, menar han. Däremot ger de tekniska lösningarna nya möjligheter att berätta storyn.

– När vi har bestämt oss för vad vi vill berätta kan vi välja om vi vill göra en artikel med text och bild, ett filmat inslag eller en ljudsändning.

Nya annonsformer
KIT ingår i Bonnier-koncernen och består av ett tjugotal medarbetare. Drygt hälften arbetar med teknikutveckling, och redaktionen består i dagens läge av ett halvdussin personer.

– Men det är den redaktionella sidan som kommer att växa snabbast framöver.

Den första publiceringen på KIT skedde i mitten av april och i skrivandets stund (i juli) har de inga intäkter, enligt Peder Bonnier.

– Vi lever på kapitalet som vi har fått in. Men vi tänker oss att vi ska vara annonsfinansierade, och även då ska det vara i någon form som är anpassad efter dagens teknik och mediekonsumtion. Vi tittar förvisso på traditionell annonsering också, men är mer intresserade av innehållsnära affärslösningar – vad det nu kan komma att innebära!

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton