Hacka kroppen – få superkrafter

Publicerad: 2015-12-30 11:20 | Kategorier:

Robotar är på väg att ta över många av de arbetsuppgifter som i dag utförs av människor. Vill vi människor vara med i utvecklingen behöver vi överväga att applicera tekniken på oss själva. Det menar Hannes Sjöblad, pionjär inom biohacking, som ser ljust på framtiden.

Hannes Sjöblad är en av grundarna av föreningen Bionyfiken, och har under flera år arbetat för att sprida kunskap om det som kallas biohacking.

– Det är ett brett begrepp som handlar om att hacka biologiska system, alltifrån DNA och en bakterie till teknik i människokroppen. Fenomenet i sig är inte nytt – att operera in en pacemaker kan ses som en form av biohacking – men den snabba teknikutvecklingen öppnar mängder med nya möjligheter, säger han entusiastiskt.

Medicinteknik, som pacemakers eller benproteser, har i huvudsak handlat om att återställa förlorade kroppsfunktioner. Ett annat exempel är exoskelett – bärbar robotik på kroppen – som kan hjälpa en förlamad person att gå upprätt, vilket visades under fotbolls-VM 2014.

– Avsparken i den första matchen gjordes av en helförlamad person, som via elektroder kunde styra ett exoskelett, gå fram till bollen och sparka in den på planen. Det var en fascinerande demonstration, som tyvärr inte fick den uppmärksamhet den förtjänade.

Provas av räddningstjänsten i USA
Nu börjar ny teknik emellertid användas även för att förbättra funktioner hos fullt friska människor. I vissa fall kan det göra att vi får något som liknar superhjältarnas krafter.

– En nyutvecklad variant av exoskelett provas nu inom räddningstjänsten i USA. Brandmän som kommer till en trafikolycka kan med hjälp av exoskelett obehindrat arbeta med tunga verktyg eller flytta tunga föremål för att få fram en skadad person.

Ett annat område som kommer att utvecklas snabbt framöver är glasögon och kontaktlinser, enligt Hannes Sjöblad.

– Google Glass var en slags testballong för den tekniken. Det pågår åtskilliga projekt där man arbetar med lösningar som kommer att fungera betydligt bättre än Google Glass. Här finns möjligheter att till exempel få tillgång till all information man behöver för i sitt arbete eller för att göra direktöversättningar av det man tittar på.

Har opererat in chip i handen
Hannes Sjöblad, som arbetar som Chief Disruption Officer på innovationshuset Epicenter i Stockholm, har tidigare fått uppmärksamhet för sitt inopererade chip i handen – ett ingrepp som han uppmuntrar alla nyfikna att göra.

– Det är ungefär lika dramatiskt som att ta hål i örat, säger han.

Chipet är stort som ett riskorn och kan rymma all tänkbar information, vilket i dagens läge till innebär bland annat passerkort, gymkort, kundklubbskort, bonuspoäng och bitcoin för digitala betalningar.

– Det är inget som dramatiskt förändrar min vardag, men det är kul och ganska fiffigt. De verkligt breda användningsområdena för implantattekniken finns inte ute på marknaden ännu, men de är under utveckling.

Rädslan inte oväntad
Han skakar lite på huvudet åt den rädsla för att robotarna ska ”ta över” som regelbundet dyker upp i olika sammanhang.

– Det är i och för sig ingen oväntad reaktion. Dessa skiften pågår ständigt. För hundra år sedan arbetade majoriteten av arbetskraften inom jordbruket. Traktorerna ersatte arm- och hästkrafterna och arbetskraften flyttade in i fabrikerna. Sedan sjuttiotalet har automatiseringen minskat behovet av arbetskraft i industrin. Nu är det kontorsarbetarnas tur. Det kommer att ordna sig, jag tror på människans kreativa förmågor och vår vilja att uträtta meningsfulla saker.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton