Bibeln som app lockar hundratals miljoner

Publicerad: 2015-12-17 13:24 | Kategorier:

Det har varit en tydlig trend: allt färre läser Bibeln regelbundet. Men nu väntas trenden vända eftersom bibelläsningen blir så mycket mer lättillgänglig i olika appar. Den populäraste bibelappen har passerat 200 miljoner (!) nedladdningar.

När Youversion lanserade sin Bible app år 2007 hade de förhoppningen att komma upp i 100 000 nedladdningar under det första året. Men på bara tre dagar laddades appen ner sammanlagt 80 000 gånger!

Populariteten har inte på något sätt lagt sig sedan dess, och det är hisnande siffror som presenteras i deras statistik: i början av december 2015 gick de ut med nyheten att de nått 200 miljoner nedladdningar. De erbjuder numera över 1 200 bibelversioner på mer än 900 språk, varav ett flertal bibelöversättningar på svenska.

Lättare läsa regelbundet
Olof Brandt arbetar för Bibeln idag och är en av de drivande bakom utvecklingen av den svenska bibelappen Bibelstund.

– De olika bibelapparna gör att det bli mycket lättare att läsa Bibeln regelbundet – framför allt för att man alltid har tillgång till texterna, säger han.

En annan fördel är att det finns mängder av olika bibelläsningsplaner att välja mellan.

– Det bästa är ju oftast inte att börja i Första Mosebok och sedan plöja rakt genom Bibeln, utan med olika planer kopplas ämnen och frågor samman. I apparna finns många planer, med varierande inriktning och omfattning, som lätt går att följa.

Intresse bland de allra äldsta
Apparna är givetvis ett sätt att nå ut till unga, men faktum är att Olof Brandt märker att det även finns ett stort intresse bland de allra äldsta.

– Med framför allt en surfplatta kan man ställa in en större storlek på texten, och då går det lättare att läsa om synen börjar svikta. Att köpa en tryckt bibel med stor stil är ganska dyrt.

I utvecklingen av Bibelstund har möjligheterna till sociala delningar varit en viktig utgångspunkt, något som dock inte har tagit fart i Sverige ännu.

– Vi har en tradition med att religionen är något privat, men den tror jag kommer att luckras upp. Vilket är bra, för bibelläsningen kan bli betydligt mer givande om man delar med sig och har ett aktivt utbyte med andra. Youversion har också en funktion för att dela med sig under läsningen, men där är det en mer öppen plattform – i stil med Facebook. Jag tror att det passar bättre med en annan form för utbyte i Sverige.

Bra sökfunktioner
Manilla Bergström är präst i Torslanda-Björlanda och använder regelbundet flera bibelappar, i första hand Bibel 2000 från Svenska Bibelsällskapet.

– Men jag har en del på andra språk också och det är värdefullt att kunna jämföra olika versioner eftersom det handlar om att man i översättningar till andra språk kan återge annorlunda tolkningar.

För henne är den absolut största vinsten att kunna sitta på bussen, eller var som helst, och kunna slå upp något ur Bibeln.

– Appen har väldigt bra sökfunktioner, vilket gör att man kan använda den på ett helt annat sätt än en traditionell bibel. Utvecklingen av de här apparna skulle kunna bidra till att fler läser Bibeln regelbundet, det hoppas jag!

Olof Brandt tipsar:
The Bible Project producerar bibelläsningsinstruktioner för Youtube.
• Bibelappar för barn har ännu inte kommit till Sverige, men här är en välgjord engelsk variant: The Bible App for Kids
 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton