Tesla utmanar energibranschen

Publicerad: 2015-07-27 11:59 | Taggar: Ny teknik i vardagslivet Kategorier:

Att Elon Musk har lyckats sätta spår i den traditionella bilindustrin med Tesla råder det ingen tvekan om. I och med vårens lansering av kraftfulla uppladdningsbara batterier vänder Tesla upp och ner på energibranschen.

Det var i slutet av april som Elon Musk presenterade Teslas nya satsning i en show som liknas vid Apples upphaussade produktlanseringar. Teslas batterier Powerwall och Powerpack har även liknats vid Apples första version av Iphone, såtillvida att det inte är någon revolutionerande teknik som ryms under skalet – men det är snyggt paketerat, användaranpassat, tilltalande och något som garanterat får mycket uppmärksamhet.

Powerwall är namnet på Teslas batterimodeller för hemmabruk, där varje batteri går att ladda med 7 kWh alternativt 10 kWh beroende på modell. Priserna ligger på 3 000 dollar respektive 3 500 dollar, vilket är en revolutionerande prissänkning jämfört med tidigare motsvarigheter. Tesla lägger sig omkring 40 procent under konkurrenterna, på en nivå som funnits med i prognoserna för elpriser år 2020-2025.

För företagsbruk är det Powerpack-modellen som gäller, där ett enskilt batteri kan laddas med 100 kWh och dessutom kopplas samman till moduler som kan hantera över 10 MWh. [1] Där ligger priset ännu lägre per energienhet, nämligen på 250 dollar/kWh.

Eget ansvar för elproduktion
Batteriladdningen kan komma från olika håll, men det som ligger närmast till hands är att koppla in dem till en solcellsanläggning. Något som i sig är väldigt hett just nu:

– Marknaden för solcellsanläggningar i Sverige har fördubblats fyra år i rad, och den större delen är företagskunder, säger Johan Lindahl, doktorand vid Uppsala universitet och svensk representant i internationella energiorganet IEA:s solcellsgrupp.

Han konstaterar att det finns ett stort intresse från såväl privatpersoner och företag att ta ett större ansvar för sin elproduktion, inte minst av miljöhänsyn. Ett vanligt och förhållandevis lättillgängligt sätt är solceller.

– Om man kan hitta ett bra och billigt sätt att lagra den el som produceras av solen så skulle man i länder med jämn solinstrålning teoretiskt sett kunna koppla bort sig från det allmänna elnätet. Det ska bli spännande att se hur de stora aktörerna agerar nu – om de höjer priserna och försöker binda upp konsumenterna så kan det nog slå tillbaka…

Avgifterna sjunker
Malin Hansson, projektledare på Power Circle, konstaterar att de flesta företagskunder i Sverige har en effektbaserad tariff, vilket gör det extra lockande att producera egen el.

– Kan man sänka effektuttaget genom att skjuta till egenproducerad el så sjunker avgiften – så enkelt är det, säger hon.

Malin Hansson menar också att detta kommer att bli allt mer intressant framöver, i takt med att elpriserna kommer att öka från dagens låga nivåer, men också variera i högre grad under dygnet.

– Varierade priser är en naturlig utveckling och i det läget kan det vara mycket värdefullt att kunna sätta in en ”extra kick” från de uppladdade batterierna vid de tidpunkter då elen är som dyrast att köpa.

Stormen Sandy ökade intresset
Teslas batterier välkomnades med öppen famn av marknaden, och de fick in beställningar värda över 800 miljoner dollar de första dagarna efter lanseringen. [2]

– I USA kom diskussionen om energilagring för att ha reservkraft igång ordentligt efter att stormen Sandy gjorde delar av New York strömlöst under flera dygn. Det är därför inte konstigt att många är intresserade av en förhållandevis lättillgänglig lösning som denna, säger Johan Lindahl.

 

Läs mer om Teslas batterier: http://www.teslamotors.com/powerwall

 

[1] Källa: http://www.teslamotors.com/presskit

[2] Källa: http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-05-08/tesla-s-battery-grabbed-800-million-in-its-first-week


Läs mer
Säker körstil för billigare försäkring

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton