Husen blir ännu smartare

Publicerad: 2014-09-24 12:35 | Taggar: Sakernas internet Kategorier:

Vad är en smart byggnad? Är det Richard Bransons karibiska multimedia-resort eller är det Dubais senaste kontorsbyggnader där maskinerna själva ser till att hålla energianvändningen på en minimal nivå? Svaret är: både och.

Redan i dag finns det möjlighet att förse sitt uppkopplade hem med en rad smarta funktioner som olika typer av larm- och låssystem eller att få en överblick av energianvändningen i realtid.

Sammankopplade mediaspelare är en annan funktion som dök upp tidigt. Den brittiske entreprenören Richard Branson gjorde som vanligt en egen variant av det, när han såg till att övervinna problemen med den korrosiva miljön på sin egen paradisö Necker Island och installerade en anläggning med specialfunktioner som tv och undervattenshögtalare i poolområdet.

Svenskar hjälper britter spara energi
Ett mer seriöst mål med utvecklingen av smarta byggnader är att minska miljöbelastningen. I Norden gör framför allt vårt kalla klimat att elanvändningen per capita är mer än dubbelt så hög som det europeiska genomsnittet. Byggnaderna lär vara en stor bov i dramat; en rapport visar att i USA står byggnader för 65 procent av den totala elanvändningen.

Flera svenska företag ligger i framkant inom området, bland annat fick Sundbybergsbaserade Connode hösten 2013 en beställning på att delta i ett jätteprojekt i Storbritannien. Där ska 53 miljoner smarta gas- och elmätare kopplas upp och göra att hushållen får koll på användningen i realtid – och därigenom lättare kunna lokalisera energitjuvarna i hemmet.

I Stockholm finns även bolaget Watty, som har skapat ett system med såväl hårdvara för analys av energidata som ett enkelt gränssnitt för att presentera analyserna för användaren i dennes smartphone.

Sparar på miljö, kostnader och utrustning
Även på betydligt varmare breddgrader arbetas det på nya energismarta lösningar. En av byggnaderna som tillhör universitet i Dubai har investerat i ett system som kopplar samman, övervakar och styr bland annat ventilation, värme och luftkonditionering i huset. Förutom att energianvändningen minskar – vilket gynnar både ekonomi och miljö – gör systemet att utrustningen används mer skonsamt, och därmed kommer att hålla längre.

Systemet har minskat energikostnaderna med över 60 000 kronor per månad och gör att universitetet lär kunna räkna hem investeringen på tolv månader.

Fakta
Marknaden för M2M-lösningar (Internet of things) kommer att växa starkt globalt de närmsta åren, och ännu starkare i Norden: här förutspås en tillväxt av omsättningen med 30 procent per år fram till 2017.

Området uppkopplade byggnader ”Connected Buildings” är en av de mer mogna delarna av marknaden och utgör omkring en tredjedel av den totala marknaden för M2M-lösningar. Till området räknas bland annat lösningar för att fjärrstyra och programmera ett stort antal uppkopplade enheter i hemmet, såsom larm, värme/ventilation och belysning.

Läs rapporten om Connected Things.


M2M Teliasonera Symphosium 2014
Snart är det dags - den 18 november är det M2M TeliaSonera Symphosium 2014 på Münchenbryggeriet i Stockholm.
Läs mer och anmäl dig.

 

Tillbaka till nyhetsbrevet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton