M2M för en smartare stad

Publicerad: 2014-10-21 11:25 | Taggar: Sakernas internet Kategorier:

Världens städer fortsätter att växa. Det ställer bland annat krav på att infrastrukturen ska kunna hantera den ökade befolkningen som ska samsas på en begränsad yta. Här kan maskin-till-maskin-kommunikation, M2M, komma till nytta.

I dag bor mer än hälften av jordens befolkning i städer. År 2030 förväntas andelen ha ökat till mellan 70 och 80 procent, samtidigt som befolkningsmängden beräknas ha ökat från omkring sju till åtta miljarder.

Sverige är inget undantag; vi lär sedan 2005 ha den kraftigaste urbaniseringen av alla EU-länder. Städer som Stockholm, Göteborg och Malmö har en relativt ung befolkning med fler invånare i barnafödande ålder och 70 procent av landets tillväxt är koncentrerad till dessa områden. (1)

Det ställer bland annat krav på att infrastrukturen ska kunna hantera den ökade befolkningen som ska samsas på en begränsad yta. Kanske är maskin-till-maskin-kommunikation, M2M,räddningen?

Underlättar trafikflöden
Ett exempel på vad en M2M-lösning kan göra, är att styra bilflöden till de parkeringshus där det för tillfället finns lediga platser. Det kan utvecklas till att även hänvisa bilisten till en specifik ledig plats. Något som skulle ge flera vinster: bilisten sparar tid, avgasutsläppen minskar och det blir färre bilar på gatorna när det inte behöver vara lika många som letar p-platser.

Ett annat sätt att underlätta trafikflödena är att visa information om framkomligheten i realtid, i kombination med att analysera alternativa färdvägar och tipsa om de bästa rutterna för stunden.

Det är inte bara bilisterna som kan dra nytta av nya M2M-lösningar. En uppfinning från amerikanska MIT har döpts efter den danska huvudstaden och ska underlätta för moderna cykelpendlare. (2) The Copenhagen Wheel är i grunden en elcykel med generator som ger extra kraft till trampandet. Men den har även en sensor som registrerar information om bland annat luftföroreningar, oljud och trafiksituationen. Detta kan användaren dela med sig till andra, och via en app får man då aktuell information som gör att man kan välja den färdväg som är bäst för tillfället.

Smarta städer med aktiva medborgare
Kommunala tjänster som snöröjning kan också underlättas av M2M, genom att styra flottan med fordon utifrån hur behoven förändras. Även sopbilarnas rutter kan automatiseras genom att sensorer i soptunnorna känner av avfallsmängden och på egen hand kallar på tömning.

Ett problem med att få helheten att fungera i en ”smart stad” är att det kommer information från många skilda håll; från anläggningar och utrustning som har olika ålder, funktion och fabrikat.

Därför krävs ett hanteringssystem som är oberoende, något som har utvecklats av det svenska företaget Infracontrol Online. Deras system används av närmare 60 svenska kommuner för att underlätta bland annat servicen av tekniska anläggningar – men även för att göra det enklare för medborgarna att rapportera fel via en app.

(1) Källa: www.msb.se

(2) Källa: www.superpedestrian.com

Relaterad artikel 
Husen blir ännu smartare

Läs rapporten om Connected Things.

Tillbaka till nyhetsbrevet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton