Smart lantbruk sparar pengar och miljö

Publicerad: 2014-11-20 10:35 | Taggar: Big data, Sakernas internet Kategorier:

Minskad miljöpåverkan och sänkta kostnader – det är två effekter som lantbrukare kan uppnå genom M2M, maskin-till-maskin-kommunikation.

Genom automatisk datainsamling om bland annat markens näringsnivåer och skördemängd, kan lantbrukaren skapa beslutsunderlag för spridning av gödning och bekämpningsmedel.

– Tidigare har lantbrukaren varit hänvisad till sin egen fingertoppskänsla för att göra den bedömningen, säger Fredrik Stark som driver företaget Lantbruksit.se med inriktning på kommunikationslösningar för lantbruk.

Ett annat område som kan göra nytta för miljön är inom lantbrukarens hantering av sina fordon.

– Det går till exempel att styra ett fordon som kör fram och tillbaks över en åker så att den bara har max två centimeters överlappning mellan varje körning. Det sparar både bränsle och tid.

– Genom att kommunicera i realtid kan GPS-styrningen ta in aktuella uppgifter om korrektionssignaler, det vill säga hur fel GPS-positioneringen är i området vid det tillfället, och kompensera för detta.

Big data kan ge koll på boskap
Den största nyttan för lantbrukaren tror Fredrik Stark kommer att vara möjligheten att samla in data för att lättare kunna planera driften av lantbruket.

– Det kan vara ytterst användbara beslutsunderlag, som tar bort många överraskningsmoment för lantbrukaren. Och som möjliggör effektiv styrning och övervakning av processer, vilket gör att det går att öka produktiviteten utan att behöva anställa fler.

Ett stort problem är att få till en basinfrastruktur för kommunikation som är tillförlitlig.

– Många applikationer är byggda för att du ska ha en konstant uppkoppling, men det är långt ifrån alla lantbrukare som kan ha det över hela sitt område. Inne i lokalerna – som är byggda av plåt – och i fordonshytterna är det svårt att få det att fungera om man inte kompletterar med till exempel 3G-förstärkare eller wifi-nät.

När detta väl är löst kommer inte minst den nya generationens lantbrukare att börja utnyttja alla fördelar som M2M innebär, spår Fredrik Stark.

– Och i takt med att det blir fler aktiva användare kommer givetvis tjänsteutbudet att öka. Det kommer att dyka upp nischade molnbaserade tjänster, kanske i stil med ”håll koll på mina kor”.
 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton