Jobba utomlands – livet som digital nomad

Publicerad: 2014-11-25 08:54 | Taggar: Molnet, Uppkoppling, Arbeta utomlands Kategorier:

Det är lättare än någonsin att arbeta utan fast adress. Men hur ska man våga ta steget, och vad är det för liv som väntar? Kristian Borglund klev av ekorrhjulet för flera år sedan och berättar nu om erfarenheterna som digital nomad.

”När jag är 80 år och tänker tillbaka på det här ögonblicket, vilket beslut kommer jag då vara mest stolt över, att jag stannade kvar eller att jag åkte?”

En iskall oktoberdag för sex år sedan fick Kristian Borglund nog. Han satte sig på ett plan till värmen i Thailand, för att utföra sina skrivuppdrag för tidningen Metro från strandhaken på Koh Lanta i stället.  Intervjuerna kunde lätt göras via Skype och mejl. Försöket att leva som digital nomad gav mersmak.

Nu har Kristian varit i Ubud på Bali i snart åtta månader. Han skriver böcker, föreläser och utbildar för att hjälpa människor lyckas med sina liv och projekt. I dagarna startar han online-workshops där olika experter gästar honom live över videolänk. Ett av de första temana är att optimera sin Linkedin-profil.

På länk från Bali
– Utan videomöten och dela dokument-tjänster skulle det vara svårt att arbeta på distans, och jag är noga med att synka allting i molnet, berättar Kristian över Skype från entreprenörshotellet där han hyr plats. Fläktarna svalkar i den 30-gradiga hettan men främst är det den stabila internetuppkopplingen som lockar (10 Mbit ner och 5 upp).

– Hastigheten på wifi kan variera och när man jobbar är det ett ständigt orosmoment att ha segt internet, säger Kristian och tillägger att även atmosfären är viktig:

– Är man bland vagabonder som inte jobbar är det lätt att fastna i semesterfällan.

Fyra timmar är en lagom arbetsdag, tycker Kristian, då har han gott om tid till att träna yoga och hänga med andra entreprenörer på någon av stadens många raw food-caféer.

Så mycket kostar det
Kristian höll hårt i slantarna i början när han tänkte som en backpacker. Men nu unnar han sig gärna lite lyx då och då. Ändå kommer han undan ganska billigt.

Fint boende med altan och varmvattendusch, bra mat varje dag, mobiltelefon med samtal och data, plats på entreprenörshotell, samt en och annan försäkring. Det ger en månadskostnad på 7000-8000 kronor.

Förutom värmen, yogan och raw food-kulturen är tidsskillnaden det bästa med att jobba från Bali.
 
– I Sverige känner man sig lätt lite jagad hela tiden. Klockan åtta börjar telefoner, mejl och Facebook att distrahera. Men inte här. Sverige vaknar ju först runt två-tre på eftermiddagen, så det känns som att komma först av alla till kontoret, skrattar han.

Att bli digital nomad har aldrig varit enklare. Tekniken blir hela tiden bättre och fler arbetsgivare förstår att fria arbetsformer lockar till sig talangfull arbetskraft.

Kristian menar att det ligger i tiden att ifrågasätta ekorrhjulet.

– Förr skulle man rätta sig i ledet, men nu växer sig individens kraft starkare. Jag tror att det handlar om en inneboende längtan efter ett friare liv, säger han.
 
– Fast det är klart, vissa trivs ju med fasta rutiner och inte så mycket förändringar.

Funderar du själv på att bli digital nomad? Kolla in Kristians PDF – 13 måsten i min ryggsäck – och lär dig att packa som ett proffs.

Tillbaka till nyhetsbrevet >>

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton