Virtuell mötesplats för barn som haft cancer

Publicerad: 2014-06-25 11:22 | Taggar: Kategorier:

Att få stöd av andra med liknande erfarenheter är en beprövad metod för att få människor att må bättre. Men för barn med cancer är det inte alltid det lättaste att hitta någon i samma situation. Nu hoppas forskare i Halmstad att en virtuell skolgård ska hjälpa vården flera steg framåt.

Give me a break! Det är arbetsnamnet på en webbaserad virtuell skolgård som forskare vid Högskolan i Halmstad håller på att utveckla för att hjälpa barn som håller på att tillfriskna från cancer.

– Bara för att barnen är friskförklarade är det inte säkert att de mår bra, förklarar Pontus Wärnestål, interaktionsdesigner på avdelningen för informatik på Högskolan i Halmstad.

– Ofta hamnar de i ett socialt utanförskap, dels för att de har gått igenom något som deras klasskamrater inte kan greppa, dels för att de har varit borta så mycket från sociala sammanhang. Vi träffade till exempel en kille som inte ens visste hur man spelar fotboll för att han tillbringat så stor del av sitt liv på sjukhus.

Enklare att träffas
Barnen riskerar att hamna utanför, men genom att sammanföra dem med andra som har varit i samma situation kan de få någon att prata med som förstår, en cancervän. Problemet är att barnen bor utspridda i hela landet och att det därför är svårt att träffas på riktigt, men i och med den digitala plattformen gör forskarna det möjligt att faktiskt hitta någon att knyta an till.

Men det är inte bara barn med cancer som har nytta av kamratstöd utan det används inom många områden, allt från rökavvänjning till mental hälsa.

– Människan mår bäst i en social gemenskap och genom att bygga digitala kanaler utökar vi chansen att faktiskt hitta ett sammanhang som känns tryggt.

Samarbete mellan vård och interaktionsdesign
Än så länge är den virtuella skolgården under uppbyggnad, men Pontus Wärnestål ser ändå stora möjligheter för ett fortsatt tvärvetenskapligt samarbete mellan vård och interaktionsdesign.

– Jag är övertygad om att det här kommer att hitta en väg in i vården eftersom det kan ha så stor inverkan på patienternas livskvalitet och hälsa.
 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton