Dra nytta av mobilt samarbete

Publicerad: 2014-01-21 09:21 | Taggar: Jobba effektivare utanför kontoret, Spara i molnet

Den snabba utvecklingen av smarta mobiler och liknande hjälpmedel gör dagens medarbetare vana vid snabb tillgång till information – både på jobbet och på fritiden. Gartners Jeff Mann tipsar företag att utnyttja den nya tekniken för effektivare samarbete.

Gartner har identifierat tre nyckelområden, med koppling till mobilitet och IT-användning i de breda konsumentleden, som företagsledare särskilt bör titta närmare på för att nå framgång med sina samarbetslösningar:

1. Mobil tillgång till verktyg för samarbete
”Mobil utrustning möjliggör förbättrad tillgång till befintliga it-verktyg”, skriver Jeff Mann och exemplifierar med vanliga lösningar som e-post i mobilen, Instant Messaging och programvara för webbkonferenser.

Eftersom användarna redan är bekanta med tekniken anpassar de sig snabbt till de nya möjligheterna att använda den var de än befinner sig. Jeff Mann framhåller att medarbetarna kan arbeta mer flexibelt på tider och platser som passar dem. De mobila verktygen gör det enklare att snabbt interagera och återkoppla pågående arbeten på resande fot.

Med tillgång till e-post och utvalda verksamhetssystem kan personalen använda sig av korta tidsluckor som annars skulle vara helt improduktiva, exempelvis i väntan på möten som ska börja eller avgångshallen på flygplatsen.

2. Innovativt samarbete
De mobila prylarnas unika egenskaper gör det möjligt att arbeta på helt nya sätt. Jeff Mann menar att många konsumentapplikationer borde vara en inspirationskälla även för företag: ”Surfplattor är till exempel utmärkta för att skissa upp idéer och koncept som snabbt kan delas med andra användare.”

Nyckeln till att komma åt produktivitetsfördelarna med en mobil arbetsstyrka är att se till att de enkelt kommer åt allt innehåll de behöver och att funktionerna för samarbete utnyttjas på bästa möjliga sätt.

3. Nya vägar till samarbete
När smartphones och surfplattor kombineras med andra trender, kopplade till molnet och utökad tillgång till information, kan mobilitet och social samverkan förändra befintliga affärsmodeller. Fältservicepersonal kan exempelvis använda mobil utrustning för att komma åt datalager supportavdelning vid hemmakontoret.

”Dessutom kan de nå varandra genom att använda mobila sociala nätverk för att snabbt engagera erfarna experter eller ingenjörer, för att lösa problem eller samordna åtgärder”, skriver Jeff Mann och poängterar att detta inte bara gör fältarbetet mer effektivt, utan också minskar behovet av supportpersonal på kontoret.

Han ser stora möjligheter att bygga samarbetsappar för allt från fabriksarbete till restaurang och detaljhandel – för att ge tillgång till information och sammanföra kollegor som tidigare haft väldigt lite kontakt med varandra.

Läs hela debattartikeln >>
Connect2Business 2014 >>

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton