Årets tekniktrender à la CES

Publicerad: 2014-01-16 20:09 | Taggar: Wearables Kategorier:

Många av de stora tekniknyheterna på elektronikmässan CES i Las Vegas har varit med förr. Men ny och billigare teknik på många områden snabbar på utvecklingen och nya användningsområden hittas.

CES – den stora elektronikmässan som äger rum i Las Vegas varje år – har precis avslutats. En av stora snackisarna för året var ”wearable technology”, det vill säga teknik som du kan ha på dig. Störst är utbudet inom träningsområdet, i form av träningsarmband och dylikt, men prylar finns även för andra syften.

Till exempel kan smarta glasögon underlätta arbetet för företagaren på rörlig fot. De ger möjlighet att dokumentera omgivningen och enkelt ta fram information man kan behöva. Det handlar inte längre bara om Google Glass – många tillverkare vill in på området. Lumus DK40 blev under CES omtalat framförallt för sin fina teknik kring Head Up Display, HUD, som möjliggör för användarna att få fram en transparent ”skärm” så att de slipper titta upp från det de håller på med. Många imponerades av den kristallklara vyn.

3D-skrivare blir mainstream
Biometri förutspås också komma stort inom de flesta teknikprylar. Din kropp används som lösenord allt oftare, något som förstås kommer bli betydelsefullt för företag ur en säkerhetsaspekt. Fingeravtryck och ögonscanners syns nu hos de flesta dator- och mobiltelefontillverkare.

3D-skrivare har också fått ett uppsving, mycket beroende på att tekniken bakom har, eller är på väg att bli, väsentligt mycket billigare. Det möjliggör att använda 3D-tekniken betydligt oftare än tidigare. Den samlade bedömningen är att 2014 blir året då 3D-tekniken blir mainstream.

Fler uppkopplade prylar
Sakernas internet är också fortsatt högintressant. Möjligheten att kunna koppla ihop prylar och personlig data och få dem att samverka både med varandra och internet, frigör både tid och får varje enskild produkt att verka kraftfullare.

Trenden går också mot personliga internet. Realtidsdata kommer att få mycket större påverkan på våra liv, både på ett professionellt och ett privat plan.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton