Ovum: Mobilitet på agendan 2015

Publicerad: 2014-12-11 10:10 | Taggar: Kollaboration Kategorier:

Under nästa år kommer företagen att fokusera på att hitta lösningar för BYOD och att dra nytta av mobilitet. Det menar analysföretaget Ovum i ny trendrapport.

Konsumentmarknaden för mobil teknik driver i hög grad företag mot att bli mer mobila. Förklaringen är enkel: teknik som gör livet lättare hemma vill vi även använda på jobbet. Den så kallade konsumentifieringen av företagens kommunikationsverktyg visar inga tecken på att avta. Tvärtom prioriterar nu fler företag att finna lösningar för att skapa värde utifrån BYOD och mobila arbetssätt, konstaterar Ovum i Trends to watch: Enterprise mobility report.

Ovum menar att utvecklingen mot ett mer mobilt arbetssätt kommer att präglas av fem trender.

Gapet mellan it och verksamhet växer
Ända sedan iphone lanserades i Sverige 2008, har gapet mellan medarbetarnas it-förväntningar och arbetsgivaren varit tydligt. Nu spår Ovum att BYOD-trenden (anställda som använder privata enheter för att nå företagsdata) växer sig starkare och att it-avdelningarna får svårare att hänga med.

Device management-lösningar blir bättre
Lösningar för att fjärrhantera mobila enheter blir bättre. Om det tidigare fanns ett informellt bruk av privat it på jobbet, kommer det nu i högre grad att styras av policyer och supportmodeller. Branscher med höga säkerhetskrav – bank, finans, läkemedel etc. – lär dock vara fortsatt restriktiva.

Mobilitet blir en arbetsmiljöfråga
Att använda flera skärmar på jobbet blir vanligare. För att medarbetarna ska kunna nå företagets data och verktyg var de än befinner sig och med vilken enhet de än vill använda, lär fler företag göra enterprise mobility management till en del av den övergripande strategin för arbetsplatsen.

Hur många skärmar genomsnittsarbetaren har nästa år skriver inte Ovum, men enligt Gartner har ”den innovativa kunskapsarbetaren” mellan 3-5 devices år 2016.

Mobilitetskraven från hela organisationen
Tidigare har kraven på mobilitet främst kommit från teknikpassionerade användare. Nu tror Ovum att även mellanchefer inom till exempel HR får ökat inflytande på vilka tjänster som köps in och hur de ska implementeras.

Mobilitet i fokus även bland små- och medelstora företag
Nästa år förväntas små- och medelstora företag ta sig an den mobila trenden på riktigt. Det ställer krav på leverantörerna som bör kunna erbjuda en paketering med det mobila i centrum.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton