Internet of Things – lösningen på världens tre stora problem?

Publicerad: 2014-12-29 10:22 | Taggar: Sakernas internet Kategorier:

När internet of things beskrivs i media handlar det ofta om vad som går att koppla upp rent tekniskt. Nu är det dags att lyfta blicken och istället prata om den verkliga nyttan med en uppkopplad värld, säger Magnus Melander, expert på ämnet.

Diskussioner om Internet of Things, eller sakernas internet på svenska, tar ofta avstamp i de stora teknikföretagens visioner – uppskattningar som har sträckt sig från 22 miljarder (IMS) till 50 miljarder (Ericsson och Cisco) internetuppkopplade enheter år 2020.

Att teknikföretagen satt agendan har gjort att Internet of Things ofta handlar om vad som går att koppla upp rent tekniskt, snarare än vilken nytta som kan skapas. Det menar Magnus Melander, som är oberoende konsult och entreprenör med fokus på sakernas internet samt initiativtagare till Swedish M2M service enabler alliance.

– För att göra fenomenet konkret och begripligt brukar fokus hamna på pulsmätare och armband som visar hur långt användaren gått. Nu är det dags att vi talar om samhällsvinsterna vi kan skapa, säger han.

En säkrare, effektivare och miljövänligare värld

Magnus menar att i stort sett alla världens länder och verksamheter har tre saker gemensamt på agendan: säkerhet, effektivitet och miljö.
 
– Säkerhetsfrågan handlar om allt från att skydda oss mot terrorister och företagsspionage till att skydda människor från naturkatastrofer.

Den senare utmaningen skulle kunna lösas med hjälp av sensorer och satellitbilder som varnar när vattennivån är på väg att stiga för mycket i ett område så att boende kan evakueras i tid.

Nästa utmaning som angår alla är miljön, fortsätter Magnus. Mycket skulle kunna göras i trafiken: Parkeringshus som låter bilisten planera sin parkering innan avfärd, eller navigeringssystem kopplade till smarta vägar som optimerar rutter och undviker olycksdrabbade vägar och köer.

Även uppkopplade hem med smarta energibesparingssystem lär bli vanligare, inte minst då aktörer som Google och Apple klivit in i branschen. 

Tror på Sverige som föregångsland

– Slutligen har vi frågan om effektivitet. För företag handlar det om att bli effektivare för att konkurrera på en mer konkurrensutsatt marknad. Och för nationer att effektivisera till exempel sjukvården. Ta Sverige som exempel, vi har inte råd att fortsätta ge vård som vi gör i dag, samtidigt åldras befolkningen och fler behöver omsorg.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton