Hemmajobb ger effektivare medarbetare

Publicerad: 2014-08-14 10:01 | Taggar: Uppkoppling, Jobba effektivare utanför kontoret, Spara i molnet Kategorier:

Trodde du att medarbetarna ligger på latsidan när de jobbar hemma kan det vara dags att tänka om. En studie gjord vid Stanforduniversitetet visar att hemarbete tvärtom kan öka både produktiviteten och den positiva inställningen till jobbet.

Professor Nicholas Bloom och studenten James Liang, medgrundare av resesajten Ctrip, lät hälften av Ctrips medarbetare arbeta hemifrån under nio månader. Den andra hälften fick jobba från kontoret.

En extra dag per vecka
Hypotesen var att tappet av produktivitet skulle vägas upp av sänkta kostnader för kontor och möbler. Resultatet när studien var över förbluffade forskarna. I stället för sänkt produktivitet visade det sig att hemmajobbarna slutförde 13,5 procent fler telefonsamtal per dag än de som arbetade från kontoret – motsvarande snudd på en extra arbetsdag per vecka. Även nöjdheten med jobbet ökade bland gruppen som jobbade på distans där färre sa upp sig under studiens gång.

Anledningen till den ökade produktiviteten tror forskarna beror dels på att det är lättare att jobba ostört hemma, dels att de som jobbar hemifrån börjar jobba tidigare och tar kortare raster. Även sjukdagarna minskade.

Flexibelt arbete ger mer tid för familjen
Enligt studien var det främst äldre medarbetare med familj som drog nytta av att kunna arbeta på distans. Bland yngre medarbetare var intresset inte lika stort, troligtvis eftersom de till större delen har sitt umgänge på arbetsplatsen.

Men det är inte alla det passar att jobba hemifrån. Ju mer enformigt jobb desto bättre visar studien. Och vet man med sig att man inte är motiverad eller har svårt att fokusera hemma bör man kanske hellre jobba från jobbet.

 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton