Konsten att ge bra feedback på jobbet

Publicerad: 2014-04-22 10:04 | Kategorier:

Bra feedback kan öka både lojaliteten och produktiviteten hos de anställda. Positiva saker är sällan svårt att ta upp. Negativa synpunkter är desto svårare. Här är sex tips på hur det blir lite enklare.

Jobbexperten Amanda Augustine tipsar på sajten IT Business Edge om sex viktiga punkter du bör ha i åtanke när du ska ge feedback till en anställd, medarbetare eller chef som gjort något fel.

1. Bry dig
Det är viktigt att det är tydligt att du ger feedback för att du bryr dig och inte för att skämma ut personen i fråga. Så länge du ger feedback för att hjälpa kan du ta upp även obekväma saker.

2. Be om lov
Släng inte bara ur dig kritiken. Fråga först om det är okej att du delar med dig av några synpunkter. När kollegan har givit sitt godkännande är det större sannolikhet att hon eller han tar emot feedbacken med öppet sinne.

3. Var uppmuntrande
Undvik fraser som ”du borde inte…” när du ger feedback. En negativ inställning får den som får feedbacken att sätta sig i försvarsposition eller stänga av och inte vara mottaglig för vad du säger. Försök vara uppmuntrande och kom i stället med tips.

4. Var specifik

I stället för att vara vag och generell i din feedback, ge exempel på vad din medarbetare anställda eller chef har gjort fel. Kom sedan med konkreta förslag på hur hon eller han kan göra rätt i framtiden.

5. Agera snabbt
Feedback bör ges direkt efter att du har noterat ett beteende eller en händelse. Det är för sent att vänta en månad och sedan dela med dig av dina synpunkter. Småsaker kan man vänta med till veckoavstämningen men större saker bör man adressera direkt. Se till att du har tillräckligt med tid för att ge bra feedback.

6. Välj rätt plats
Välj rätt plats beroende på vem det är du ska prata med. Är det en medarbetare, anställd eller chef? Hur allvarligt är det? Fundera kring om ett konferensrum på arbetsplatsen eller kanske en lunch på stan är bästa alternativet. Hur som helst, se till att prata ostört så att ingen annan på arbetsplatsen kan råka höra.
 

Tillbaka till nyhetsbrevet >>

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton