Armbandet – din nya hälsoföljeslagare

Publicerad: 2013-09-24 13:25 | Taggar: Wearables Kategorier:

Fitbit, Fuelband och Jawbone. Den senaste trenden inom hälsa och träning är armband som håller koll på ditt välbefinnande. Förutom data och statistik är de bra motivatorer för att både komma igång med och hålla igång träningen.

På den stora pryl- och teknikmässan CES i Las Vegas i januari i år var hälsa och träning en stor trend. En mängd prylar för att hålla koll på hälsan är på väg in på marknaden och framförallt ”life trackers”, eller så kallade träningsarmband, har fått fäste i Sverige sedan årsskiftet.

Som företag blir det allt viktigare att investera i medarbetarnas hälsa och träningsarmbanden har visat sig vara en viktig motivator för att komma igång. Möjligheten att föra statistik och göra jämförelser lockar många och ett visst mått av tävlingsmoment ingår, antingen mot sig själv eller andra.

Andra komponenter som sömn och mat registreras också av armbanden och ger användaren en total bild av hälsoläget.

Här är de tre vanligaste träningsarmbanden på den svenska marknaden:

Fitbit Flex: Små lysdioder på armbandet berättar hur du ligger till med din dagliga aktivitet, kaloriintag och sömnkvalitet. Laddas med batteri och är vattentät. Fitbit synkas trådlöst med din smartphone (finns som tillbehör till Iphone, Samsung GS3 och Galaxy Note). Kommer i två armbandsstorlekar. Går att köpa på de flesta ställen som säljer telefon- och tekniktillbehör. Pris från 995 kronor.

Jawbone Up: Armband som via gyroskop håller koll på hur du rör dig och sover. Lägg till ditt kaloriintag och du får en fullständig bild av dagens hälsoläge. Synkas med din dator eller smartphone via högtalarpluggen. Laddas med batteri och är vattentålig. Finns till Android och Iphone i tre olika storlekar. Går att köpa på de flesta ställen som säljer telefon- och tekniktillbehör. Pris från 1190 kronor.

Nike+ Fuelband: Saknar mätning av nattsömn men registrerar ditt kaloriintag och din träning via accelerometerteknik. Laddas med batteri. Ej vattentät. Finns än så länge enbart till Iphone men kommande version ska enligt uppgift innehålla fler funktioner, bland annat hjärtfrekvensmätning och stöd för Android. Finns i fyra storlekar. Går att köpa på de flesta ställen som säljer telefon- och tekniktillbehör. Pris från 1750 kronor.
 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton