Så skapar du säkra lösenord

Publicerad: 2013-05-06 09:20 | Taggar: Enhetshantering, Skydda innehållet på din mobil Kategorier:

Det är viktigare än någonsin att ha säkra och olika lösenord till sina internettjänster. Men hur skapar man säkra lösenord och hur ska man kunna komma ihåg dem? Här är några tips på vägen.

Använder du vanliga ord eller namn som lösenord? Eller brukar du skriva ord baklänges och byta ut enstaka bokstäver mot siffror? I så fall är dina lösenord inte säkra.

På grund av allt snabbare hårdvara och nya tekniker kan lösenord som tidigare tog flera år att knäcka nu vara lösta på några månader eller till och med dagar. Ett lösenordsknäckarprogram som använder en helt vanlig grafikprocessor lär kunna försöka med miljarder lösenordskombinationer på en sekund.

Till följd av olika lösenordsläckor har hackare dessutom mer kunskap om vilka mönster vi använder när vi skapar lösenord, vilket innebär att de kan använda regler och algoritmer för att knäcka våra lösenord.

Det har med andra ord aldrig varit viktigare att tänka sig för när man skapar ett nytt lösenord. Här är några råd och tips till hjälp:

1. Använd alltid unika lösenord för varje enskild tjänst. Skulle någon knäcka ditt lösenord på en sida är de andra fortfarande skyddade.

2. Använd alltid en blandning av små och stora bokstäver, siffor och specialtecken och låt lösenordet vara minst åtta karaktärer långt.

3. Utgå aldrig från ett existerande ord eller namn – varken framlänges eller baklänges. Ett exempel: säg att din son heter Oscar – det räcker inte att utifrån namnet skapa lösenordet ”Oscar11!”. Inte heller duger det att ändra en bokstav till siffra ”Osc6r11!”, eller lägga till ett ord innan ”H3jaOsc6ar11!”. Mönstret i lösenordet avslöjar dig.

4. Utgå från en mening för att skapa ett unikt lösenord – det är enklare att komma ihåg en fras än en massa tecken. Ett lösenord kan till exempel skapas utifrån ”Mitt kontor ligger på tredje våningen på Drottninggatan 21 i Stockholm!” vilket kan ge lösenordet ”Mklp3vpD21iS!”. För att lättare komma ihåg de olika fraserna kan du till exempel koppla dem till den plats där du oftast använder dem, eller till tjänsten du loggar in på.

5. Ta hjälp av en lösenordshanterare. Det finns en mängd olika tjänster där du kan spara alla din lösenord och skydda dem med ett enda starkt huvudlösenord. Ett exempel är Keepass, som är gratis och finns i versioner för Android, Iphone/Ipad och Windows Phone. Genom att synkronisera databasen kan du ha dina uppgifter med dig vart du än går.

Relaterade länkar
Byt browser i mobilen >>
4G ger mer tid till affärerna >>

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton