Säkra lösningar underlättar distansarbete

Publicerad: 2012-11-05 09:16 | Taggar: Skydda innehållet på din mobil Kategorier:

Både arbetsgivare och anställda är alltmer positiva till distansarbete. Dessutom har säkra distansarbetsplatser visat sig gynna effektiviteten i en rad branscher. Företagen upptäcker att de kan öka produktiviteten och sänka sina kostnader – samtidigt som de erbjuder bättre service.

Nära en femtedel av Sveriges anställda kan tänka sig att gå ner i lön förutsatt att de får jobba mer mobilt eller på distans. Det visade en undersökning som TNS-Sifo genomförde tidigare i år på uppdrag av Cisco och Telia. Undersökningen visade att fler vill kunna jobba hemifrån eller från ett annat ställe än arbetsplatsen, samtidigt som fler tror att mobil teknik har en positiv inverkan på arbetet, framförallt bland yngre.

Arbete på distans, vare sig det handlar om möjligheten att koppla upp hemifrån, under affärsresan eller från kund, medför en mängd fördelar. Mail besvaras snabbare, vilket av såväl kunder som kollegor internt, upplevs som utökad service. Mobila medarbetare kan också löpande registrera säljvolym och andra arbetsresultat, vilket både förenklar ekonomiadministrationen och bidrar till snabbare fakturering.

Är det säkert att arbeta på distans?
Trots fördelarna är det fortfarande många arbetsgivare som tvekar inför beslutet att låta medarbetarna upprätta fjärranslutning till det egna företagets it-plattform. Säkerhetsfrågan kan vara en orsak. 

– Många it-ansvariga har med rätta stor respekt för säkerhetsaspekten av distansarbete. Men nu finns det smidiga lösningar som inte ruckar på it-säkerheten, säger Torbjörn Svensson produktchef inom B2B Networking & Security på Telia.

Vpn-tjänster kan hjälpa till
I dag finns säkra tjänster som via vpn-lösningar ger krypterad fjärråtkomst och skapar stor flexibilitet. Vpn är en metod som gör att du kan skapa en krypterad tunnel mellan två punkter, till exempel mellan klient och en server, mellan två brandväggar eller en mix däremellan. Den trafik som skickas genom tunneln krypteras och blir så oläsbar tills den kommer ut i andra änden av tunneln.

Tekniskt kan vpn-lösningen grovt delas upp i två varianter, antingen en delad server i leverantörens driftmiljö eller en dedikerad server i företagets eget företagsnät.
– Självklart är de anslutningar och data som tillhör ditt företag helt isolerade från andra kunder, säger Torbjörn Svensson.

Tre fördelar med en vpn-lösning:

1. Användargruppens profil styr åtkomst
I användardatabasen lagras uppgifter om hur tjänsten ska uppträda och vad en fjärransluten användare har tillåtelse att göra. Du kan lägga upp flera användarprofiler med individuella inställningar. Tack vare det kan du skapa anpassade åtkomstmöjligheter för olika användargrupper, exempelvis administratörer och externa kontaktpersoner.

2. Säker BYOD skapar ökad konkurrenskraft
Det blir allt vanligare med BYOD (Bring Your Own Device), vilket innebär att medarbetarna tar med sig egna surfplattor, smartphones och bärbara datorer till jobbet och ansluter dem till företagets nätverk. Detta bidrar till ökad kreativitet, men kan också skapa säkerhetsrelaterade problem. En vpn-lösning kan ge full kontroll över situationen även i en BYOD-miljö.

3. Cache-rensning
Innebär att överflödig data raderas från användarens dator efter användning. Ett exempel: användaren har på en flygplats öppnat ett word-dokument via ett plugin-program i webbläsaren med en publik dator. Cache-rensningen tar bort den kopia av dokumentet som lagrats i webbläsarens cache-mapp. Därmed elimineras risken att andra användare skulle kunna ta del av det aktuella dokumentet.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton