CSN trimmar verksamheten med resfria möten

När Centrala studiestödsnämnden (CSN) installerade kraftfulla videokonferenssystem på 15 orter runt om i landet blev användarna glatt överraskade över den starka närvarokänslan och det enkla handhavandet. Det tog inte lång tid förrän mötesrummen var fullbokade.

 - Tekniken för videomöten har verkligen utvecklats. Det känns i princip som att träffas öga mot öga. Dessutom har vår lösning fler funktioner än bara bild och ljud. Man kan exempelvis koppla upp en pc och visa presentationer för alla som deltar i mötet, säger Ulf Gustavsson, gruppchef för it-drift på CSN.

Videomöten har gjort att CSN kunnat minska antalet interna tjänsteresorna mellan de 15 olika orter där den decentraliserade organisationen driver verksamhet.

- Vi sänker resekostnaderna rejält, samtidigt som vi sparar på miljön. Dessutom blir samverkan mellan de olika kontoren bättre eftersom det är så enkelt att få ett möte till stånd. Sist men inte minst gör vi om mängder av spilltid på flyget eller i bilen till effektiv arbetstid.

Videomöte som tjänst avlastar it-avdelningen

Tack vare att CSN valde en tjänstebaserad lösning blev affären både enklare och mer ekonomisk. Vidare slipper man öda energi på drift av egna servrar och videobryggor. Men nätverksfunktionerna är fortfarande CSNs ansvar.

- Att överföra video är något av de mest krävande som finns i datavärlden. Därför gjorde leverantören en ordentlig genomgång av våra wan och lan. Det visade sig nödvändigt att uppgradera nätet på några orter, berättar Ulf Gustavsson.

Därmed hade man skapat rätt förutsättningar för att överföra bild och ljud med toppkvalitet, något som brukar vara avgörande för att användarna ska ta till sig tekniken.

Fördjupar den mänskliga kontakten

Installationen av hela lösningen med drygt 30 videokonferenssystem gjordes under semesterperioden när konferenslokalerna inte var så hårt utnyttjade. När medarbetarna återvände till jobbet blev videomöten snabbt ett populärt inslag i vardagen. Margareta Brandt, även hon på CSNs it-driftenhet i Sundsvall, menar att det enkla handhavandet bidrog till genomslaget.

- När man gör en videobokning lägger man in mötestiden och vilka orter som ska medverka. Då kommer mötet att starta helt automatiskt vid rätt klockslag på de angivna platserna.

Men videomötena har också en mjuk sida som tilltalar användarna. Att kunna se den man talar med gör den mänskliga kontakten betydligt djupare.

- Det ger så mycket mer än telemöten. Detta är ett utmärkt hjälpmedel för individuella samtal med medarbetare på andra orter, konstaterar Margareta Brandt.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton