VAD ÄR 5G?

5G är nästa generations mobilnät och är resultatet av flera olika tekniska avancemang. Vi får till exempel ny antennteknik och högre frekvenser som gör att vi kan skicka fler och större datapaket. Vi har även blivit bättre på att hantera datainformation eftersom nya och bättre algoritmer har utvecklats. Dessutom blir den tekniska utrustningen, som mobiltelefoner, allt bättre. 5G är helt enkelt resultatet av den tekniska utvecklingen och innovativt tänkande. Förenklat så kan man säga att bandbredd, hastighet och allt vi i dag använder dagens 4G-nät till, kommer bli ännu bättre.

Det i sin tur ger oss nya förutsättningar och möjligheter för företagande, för viktiga samhällsfunktioner och för det vi gör på vår fritid. Det kan handla om fjärrstyrda och självgående fordon, automatiserade processer och tjänster, distanssjukvård, nya och bättre streamingtjänster eller helt nya spel- och underhållningsupplevelser i mobila enheter. Det är just det som gör 5G unikt – väldigt många saker och tjänster får plats i samma mobilnät utan att kvaliteten i uppkopplingen påverkas.

Telia var först med att lansera 4G, och vi vet att ett säkert och pålitligt nät är kärnan i det smarta, hållbara och attraktiva samhället. 5G ersätter inte 4G – vi fortsätter att utveckla Folknätet med den nya tekniken.

Resan hit har stakats ut av flera viktiga milstolpar, och du kan läsa mer om vad vi åstadkommit lite längre ned. Men redan under 2016 samarbetade vi med Ericsson för att utveckla och testa framtidens 5G-nät. I december 2018 startade vi tillsammans Sveriges första 5G-nät, på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Den här 5G-tekniken använder man nu på många håll inom forskning och industri. 

Detta är 5G

  • 5G är snabbare
  • 5G har högre kapacitet
  • 5G har kortare svarstider (latency)
  • 5G använder större radiospektrum
  • 5G har fler tillämpningsområden

Mer om 5G