Vad är 5G? Här är allt du behöver veta om Telias 5G-planer i Sverige

Det snabba 5G-nätet kommer skapa helt nya förutsättningar. Men vad är 5G, vad ger det för hastighet och när lanseras det i Sverige? Här har vi samlat fakta om nästa generationens mobilnät.

En säker och pålitlig digital infrastruktur är blodomloppet och nervsystemet i det smarta och hållbara samhället. Ryggraden i den infrastrukturen är näten som idag består av fiber och 4G. Vi står nu i startgroparna för nästa stora satsning för en ny generation – 5G. År 2020 kommer 5G att lanseras kommersiellt i Sverige. Det kommer att skapa helt nya möjligheter för dig, företag och samhället i stort.

Telias 5G-resa började på allvar under 2016 då ett samarbete med Ericsson inleddes för att utveckla och testa ett kommande 5G-nät. Sedan dess har flera tester i verklig utomhusmiljö genomförts och i december 2018 startade vi tillsammans med Ericsson Sveriges första 5G-nät på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm. Lanseringen till konsumenter kommer att ske under 2020, men redan under 2018 och 2019 kommer forskningen och industrin att börja använda tekniken.

Fördelarna med 5G är inte bara högre hastighet. 5G har minimal fördröjning och klarar dessutom av att hantera fler uppkopplade enheter på samma gång. Det öppnar upp för helt nya användningsområden inom företagande, viktiga samhällsfunktioner och i våra privatliv. Vi talar om allt från fjärrstyrda och självgående fordon, till avancerade funktioner och tjänster inom industrin och distansvård till helt nya spelupplevelser i mobila enheter. Det unika med 5G är att alla dessa tjänster rent tekniskt kan samsas i samma mobilnät, utan att tumma på kvalitén i uppkopplingen.

5G gör att till exempel självkörande fordon kan garanteras en uppkoppling samtidigt som ett gäng inbitna VR-gamers låter sig uppslukas av en virtuell verklighet. Det gör också att industrin kan fortsätta utveckla produktionsmetoder, där man genom nya spännande tekniker som AR (Augmented Reality) och VR (Virtual Reality) kombinerat med AI (Artificell Intelligence) kan höja effektiviteten i sin produktionsmiljö och samtidigt öka säkerheten för sina anställda genom fjärrstyrning av maskiner i utsatta miljöer.

Användningsområden för 5G

Volvo CE är med i ett partnerprogram för att testa 5G.

Förarlösa fordon

För industrier innebär den korta svarstiden att det är möjligt att fjärrstyra uppkopplade fordon och maskiner över 5G-nätet. Tidigare i år visade Telia tillsammans med Ericsson och Karolinska Institutet hur drönare kan användas för att leverera hjärtstartare till personer i nöd. Volvo CE har ingått ett partnerskap med Telia för att testa autonoma maskiner i gruvmiljö. Här blir 5G, med sin bandbredd och kort svarstid, helt avgörande för ett säkert utförande.

Artificiell Intelligens blir inte låst till en dator med 5G.

Artificiell Intelligens (AI)

AI kräver idag kraftfulla datorer för att kunna göra sina beräkningar och kombineras allt oftare med maskininlärning för att bli smartare och lära sig vad användaren vill ha. 5G har så korta svarstider att det blir möjligt att skicka information från användaren till AI-datorn och tillbaka igen så fort att det upplevs närmast sömlöst.

VR och AR blir bättre med 5G-tekniken.

VR och AR

Virtual Reality (VR) och Augmented Reality (AR) har pekats ut som områden där 5G verkligen kan göra skillnad. Men VR-tekniken är beroende av kraftfulla och dyra datorer som är kopplade till glasögon med sladd. Med 5G:s hastighet kan VR-världen skapas direkt i molnet och sedan strömmas direkt ner till glasögonen.

Ett område där AR kan få stort genomslag är när den kopplas till ett par glasögon eller linser och ger användaren nyttig information i realtid. För att det ska blir riktigt bra måste glasögonen först läsa av vad de ser, skicka informationen upp till molnet där den processas, och sedan tillbaka till användarens skärm. Här blir snabbheten och svarstiden återigen kritisk för att upplevelse ska bli acceptabel.

Internet of Things kommer få stor nytta av 5G.

Internet of Things (IoT)

Sakernas internet från engelskans Internet of Things, IoT är föremål som hushållsapparater, kläder och accessoarer, men även maskiner, fordon och byggnader, med inbyggd elektronik och internetuppkoppling, vilket gör att de kan styras eller utbyta data över nätet. Här förväntas 5G bli viktigt för nya tjänster inom t.ex.  vården som robotkirurgi med krav på korta svarstider samt lägre energiförbrukning för olika typer av sensorer och mätinstrument som används för distansvård i hemmet.

Några milstolpar

Definition av 5G

Hastigheten på nedladdnings kommer att vara minst tio gånger snabbare än dagens mobilsystem, det vill säga mellan 1Gb/s upp till 10Gb/s, och ha en teoretisk latenstid på 1ms. 5G kommer också ha hundra gånger högre kapacitet, alltså kunna hantera fler anrop samtidigt, än 4G. Den första releasen, Release 15, av 5G släpptes av 3GPP sommaren 2018.

Vanliga frågor

Vilken hastighet har 5G?

Exakt hur snabbt 5G blir kommer variera. Räkna med teoretiska hastigheter upp till 10 Gb/s.

Var kommer 5G testas först i Sverige?

Telia kommer att utföra geografiskt begränsade tester av 5G-nätet i Stockholm under 2018 och 2019.

När kommer 5G till Sverige?

Mycket arbete återstår innan det blir en bred lansering av det nya mobilsystemet, men bredare utrullning som också når konsumenter väntas efter 2020.

Vad är skillnaden på 1G, 2G, 3G, 4G & 5G?

Generation Hastighet Lanseringsår Utmärkande funktioner
1G - 1979 Analogt system gjort för vanliga samtal
2G 9,6Kbit/s 1991 Första digitala mobilsystemet. Introducerade SMS.
3G 384 Kbit/s 2002 Internet, email, bild och videosamtal blir möjligt.
4G 100 Mbit/s 2009 Bättre kvalitet på videosamtal och livestreaming. Klarar av att hantera fler samtal inom ett givet område vid ett och samma tillfälle.
5G 10 Gbit/s 2019-2020 5G erbjuder högre hastigheter och kortare svarstider vilket öppnar upp för bland annat förarlösa fordon och VR/AR.

Vad är skillnaden mellan 4G och 5G?

Skillnaden mellan 4G och 5G är framför allt hastigheten och svarstiden. 4G klarade vid lanseringen av att leverera 100 Mb per sekund till mobila enheter med en svarstid på 50ms. 5G adderar teknik, i form av ny antennteknik och större frekvensensband som möjliggör nedladdningshastigheter upp till 10 Gb/s och en svarstid på 1ms.

Behöver jag ny mobiltelefon med 5G?

För att kunna utnyttja de nya hastigheterna som 5G erbjuder kommer du behöva köpa en mobiltelefon med specifikt stöd för 5G-tekniken. Men för att ha nytta av en 5G telefon måste det finnas ett utbyggt 5G-nät – den utbyggnaden kommer igång på allvar runt 2020. 

Behöver jag köpa en 5G-router?

Nuvarande 4G-routrar har inte stöd för 5G, så för att dra full nytta av den nya tekniken kommer du behöva köpa en särskild 5G-router. Men för att ha nytta av en 5G router måste det finnas ett utbyggt 5G-nät – den utbyggnaden kommer igång på allvar runt 2020. 

5G eller fiber? Vilken ska jag välja?

5G kommer kunna erbjuda mycket höga surfhastigheter över mobilnätet på en nivå som kan mäta sig med det fasta bredbandet. Vilken lösning som fungerar bäst för dig beror på vad du ska använda det till och var. Initialt kommer 5G-nätet inte användas av hushållen utan främst av industrier och samhällsfunktioner. När 5G väl är utbyggt kan det förmodligen vara ett alternativ för de som bor i ett område som inte kan få bredband via fiber.

5G vs 4G

1.     5G är snabbare än 4G

2.     5G har högre kapacitet än 4G

3.     5G har kortare svarstider (latency) än 4G

4.     5G använder mer radiospektrum än 4G

5.     5G har fler tillämpningsområden än 4G – 5G är ett multi purpose nät.

Stöder min Iphone 5G?

Ingen av de nuvarande Iphone-modellerna har stöd för 5G och i dagsläget vet vi inte mer om Apples 5G-planer.

Stöder min Android 5G?

Inte ännu. Men flera mobiltelefontillverkare har bekräftat att de kommer lansera androidtelefoner med 5G-stöd under 2019, bland annat HuaweiOnePlusLG och Xiaomi siktar också på att släppa de första 5G-telefonerna under 2019.

5G eller wifi? Vad är bäst?

Kan 5G ersätta wifi är en fråga som allt fler kommer ställa sig när mobilnätet kan erbjuda hastigheter upp mot 10Gb/s långt utanför hemmet. Precis som med 5G och fiber handlar det om vad du har för behov men också om förutsättningar. Wifi har fortfarandet ett stort stöd hos många prylar i hemmet och är fortfarande ”ditt”. 5G-nätet delas av flera användare samtidigt och är kanske inte tillgänglig i alla områden.

Läs mer

Telia, Ericsson och KTH skapar innovativ miljö för Sveriges fortsatta 5G utveckling

Telia och Ericsson startar Sveriges första 5G-nät

Självkörande ellastbilar med hjälp av 5G

Självkörande ellastbilar med 5G

Volvo ansluter sig till Telias partnerprogram

Telia, Ericsson och KTH skapar innovativ miljö för Sveriges fortsatta 5G utveckling

Telia bygger 5G-nät på KTH

Självkörande ellastbilar med hjälp av 5G

Drönare kan rädda liv med 5G-teknik

eu-toppar-testar-5G

EU-toppar får tidigt smakprov av 5G

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

4G add addressbook-plus addressbook ADSL-plug alert-circle alert-triangle arrow_down arrow_left arrow_right arrow-down arrow-left arrow-out arrow-pointer arrow-right arrow-up arrows-circle arrows-cycle ball bar-graph battery bell book briefcase broadband browser-group building-large-wifi building-large building-medium building-small bundled-arrow-right bus business-card buy calendar camera chatbot check checklist circle-3-arrows circle-4-arrows clapper-board clock-dotted clock close cloud coffee cogwheel combinations content conversation cross currency-euro currency-kr cutlery device-arrows device-broken device-cogwheel device-lock device-recycle device-user devices dice document-check document-DOC document-GIF document-JPG document-PDF document-pen-user document-pen document-PNG document-PPT document-XLS document down-open-big download education ellipsis email envelope ethernet-cable family-wifi favourites flash floppy-disc folder-arrow folder-open folder-pen folder-plus folder folders game-controller getting-started gift globe-outline globe graph group hand-heart hand-shake handshake headphones heart-pulse heart help hierarchy home-installation home house image infinity info-circle information internet invoice ipad laptop lightbulb link listen location-pin lock-open lock love megaphone microphone minus mobile money-hand-kr money music mute navigation-arrow-down navigation-arrow-right net_signal network open ornament panic paperclip pause pen pie-chart piggybank plane play-circle play playbutton plug-circle plug plus press_button printer prize profile question-circle question-mark question radio refillsim repair reservation robot rocket router RSS scales search-address search-house search security server services settings shield-check shield-plus shopping-bags shopping-cart shuffle signal SIM-card skip-back skip-forward skull-circle skull-device skull-outline smiley-happy smiley-sad smiley-surprised smiley snowflake speech-bubbles-dots speech-bubbles star stationary-phone stop store stream subscription support svg-icon-arrow-down svg-icon-arrow-up svg-icon-checkmark tablet tag technicalsupport television thermometer thumbs-down thumbs-up tools touch trash-can travel truck-clock turtle TV upload user-box user-device user-heart user-outline user-plus user-speechbubble user-support user users-family video-film video-web voicemail volume weather wifi wireless zoom-in zoom-out