Av: Jakob Svärd | 2023-06-26

Sommaren må vara kort. Men den är inte så kort att du helt kan undvika tråkiga stunder. Det här är de 20 bästa apparna, poddarna och spelen som ger dig och din familj en omedelbar dos av underhållning i kön till glasskiosken, under parasollet eller på den långa tågresan.

8 mobilspel för olika åldrar

Marvel Snap

Om du installerar det här gratisspelet på din mobil behöver du inga andra planer för sommaren. Upplägget där du bygger kortlekar med snygga samlarkort föreställande Marvelhjältar och -skurkar som du sedan provar mot andra spelare är inte bara beroendeframkallande. Det är rent av giftigt bra. Det rappa tempot – med korta sten-sax-påse-liknande bataljer mot andra spelare – gör att Snap lämpar sig lika väl i hängmattan som när du står och väntar på bussen. Den största risken med spelet? Att du tvingas ta ut fler semesterdagar än du hade tänkt eftersom det är så svårt att lägga ifrån sig.
Åldersgräns: 9 år
Pris: Gratis. Erbjuder köp i appen.
Ladda ner: Android | iOS
 

Threes

När den amerikanska mobilspelssajten Touch Arcade kallade Threes för ”ungefär så nära det perfekta mobilspelet det går att komma” var det lätt att dra öronen åt sig. Kan ett till synes simpelt sifferpussel verkligen vara hypnotiskt? Det räcker med att tillbringa ett par minuter framför Threes för att svara ett rungande ”Ja!” på den frågan. Konceptet är lika enkelt att förstå som det är svårt att bemästra: Här gäller det att addera nummerbrickor till ständigt stigande siffror genom att svepa med fingret, samtidigt som du måste planera så att du inte får slut på utrymme för nya brickor. Den största utmaningen med det här kluriga pusslet är inte att få siffrorna att gå ihop. Det är att få ditt liv att göra det när du plötsligt inser att du tillbringar all din vakna tid med spelet.
Åldersgräns: 4 år.
Pris: Gratis med reklam 
Ladda ner: Android | iOS

Peglin

I Japan har mekaniska så kallade pachinko-automater länge fått människor att tränga ihop sig i rökiga spelhallar i hopp om att kunna kamma hem storvinsten. För det otränade ögat liknar apparaterna västerländska flipperspel men här gäller det inte att hålla liv i en kula som du ska studsa uppåt. I stället handlar det om att skjuta ner kulor från toppen av maskinen som sedan får studsa mer eller mindre slumpartat mot ett stort antal poänggivande markörer. Konceptet populariserades i den digitala spelvärlden 2007 när succén Peggle rönte stora framgångar hos såväl insatta gamers som den breda massan. I dag talar alla i stället om Peglin, en vidareutveckling som bygger på precis samma enkla spelmekanik men paketerar det hela som ett rollspel – en oväntat vass kombination.
Åldersgräns: 9 år.
Pris: Gratis. Erbjuder köp i appen.
Ladda ner: Android | iOS
 

Machinarium

Det här finstämda äventyrsspelet från de kreativa genierna på den tjeckiska spelutvecklarstudion Amanita Design är så vackert att varje bildruta i det skulle kunna skrivas ut, ramas in och hängas upp på väggen. Spelets handling kretsar kring den gulliga roboten Josef som vaknar upp utan minne av vad som har hänt i en skrothög strax utanför staden Machinarium. Därefter är det upp till spelaren att peka och klicka med fingret på skärmen för att lösa uppfinningsrika pussel och ta reda på vad som egentligen försiggår i staden. Men det är inte inför spelets handling som man genast kapitulerar – det är inför de detaljrika, handritade bakgrunderna som är fyllda av så många små upptåg att dina ögon får kämpa för att ta in allt lustigt som händer.
Åldersgräns: 12 år.
Pris: 59 kr.
Ladda ner: Android | iOS
 

Tripp, Trapp, Träd

Tripp, Trapp, Träd är ett pedagogiskt barnprogram från Utbildningsradion för barn mellan 3–5 år, som finns både i tv- och radioform. I appen med samma namn kan dina barn fortsätta att umgås och leka med ekollonen Tripp och Trapp samt deras kompis Träd även efter att de har lyssnat och sett klart på alla avsnitt av radio- och tv-programmet. Appen utgår från förskolans läroplan och är utformad i samarbete med både forskare inom förskolepedagogik och barn som själva går i förskolan. Utmärkande för appens pedagogiska inriktning är att den låter flera barn spela på samma skärm samtidigt och att den inte innehåller några tävlingsmoment.
Åldersgräns: Anpassat för barn 0-5 år.
Pris: Gratis.
Ladda ner: Android | iOS

Vampire Survivors

2021 markerade startskottet för en märklig ny actionspelsgenre där du som spelare ska kämpa mot horder av monster som rusar mot dig i ett sådant tempo att det bara dröjer minuter innan hela skärmen kryllar av motståndare. Twisten? Det kostnadsfria spelet som kickstartade genren – Vampire Survivors – kräver nästan ingen reell interaktion från din sida. Som spelare styr du bara var din karaktär ska gå och vilka förmågor och vapen du vill plocka upp respektive göra dig av med. Själva striderna fortlöper automatiskt utan att du behöver lyfta ett finger. Det hela låter kanske marginellt roligare än att titta på målarfärg som torkar men faktum är att Vampire Survivors blev en stor succé när det släpptes, med en lång rad utmärkelser och miljontals spelare. Det enkla upplägget gör det perfekt för lite snabb gaming innan grillen har uppnått rätt temperatur.
Åldersgräns: 12 år.
Pris: Gratis. Erbjuder köp i appen.
Ladda ner: Android | iOS

Brotato

I kölvattnet av Vampire Survivors framgångar har det förstås dykt upp flera spel som inspirerats mer eller mindre tydligt av genrens uppfinnare. Ett av de mer populära alternativen är Brotato som bygger vidare på konceptet med att utkämpa automatiska strider mot horder av fiender. Fler valmöjligheter och en svårighetsgrad som går att skräddarsy in i minsta detalj gör dock att flera spelare envist hävdar att Brotato är ännu mer beroendeframkallande än Vampire Survivors. Det låga priset för premium-varianten av spelet (69 kronor) gör det till ett relativt litet åtagande att testa båda spelen för att se vilket som passar just dig bäst. De många timmarna de tävlar om att ta i anspråk är garanterat ett större dito.
Åldersgräns: 12 år.
Pris: 69 kr. Även gratisversion med reklam och köp i appen.
Ladda ner: Android | iOS
 

Dead Cells

Dead Cells är ett av 2010-talets bästa konsolspel. I den här versionen har det smidigt nog skalats ner för att passa mobiler och paddor. Konceptet bygger på sidscrollande plattformsaction à la den klassiska spelserien Castlevania men introducerar ett enormt omspelningsvärde i och med att du måste kämpa dig genom spelets banor många gånger för att låsa upp alla förmågor. Spelet har touch-kontroller som låter dig spela genom att trycka direkt på skärmen men är många gånger roligare om du kopplar en sedvanlig fysisk handkontroll till mobilen via Bluetooth. De lite mer avancerade kontrollerna gör att Dead Cells lämpar sig bättre för långa, regniga dagar i sommarstugan än för korta sessioner i farten.
Åldersgräns: 12 år.
Pris: 45-69 kr.
Ladda ner: Android | iOS
 

Erbjudande

Bättre pris tillsammans

Pris 219 kr/mån per Extra användare

4 streamingtips för stora och små

Cineasterna

Streamingtjänster som Netflix, HBO Max och Amazon Prime har lagt världen för sina fötter. Men visste du att du kan strömma hyllade kvalitetsfilmer som Everything Everywhere All at Once, Decision to Leave och Skolan vid världens ände helt gratis via bibliotekens egen strömningstjänst? Allt du behöver är ett lånekort vid något av de många anslutna biblioteken. Här finns något för alla, även om särskilt fokus läggs på finsmakare som är sugna på Rainer Werner Fassbinder och Guldpalmsvinnare. Dessutom gör den smidiga appen det till en barnlek att strömma det rika utbudet till din smart-tv under sommarens filmkvällar.
Ladda ner: Android | iOS

Bolibompa

2023 började med ett riktigt paradigmskifte i tablå-Sverige: Efter över 30 år i alla föräldrars (och barns) tjänst meddelade SVT att man slutar att sända barnprogram via linjär-tv. Nedläggningen av Bolibompaklubben markerar dock inte slutet för den klassiska Bolibompadraken eller varumärket som sådant. Bolibompa lever vidare i en rad olika serier på SVT Play och i Bolibompa-appen till mobiler. Här kan de allra minsta fortsätta att leka och lära tillsammans med Bolibompadraken, både i enklare spel och genom att titta på tv-avsnitt. Smarta funktioner för att begränsa innehåll, skärmtid och dataanvändning gör att du kan känna dig trygg med att sätta mobilen i ditt barns händer under exempelvis längre resor.
Ladda ner: Android | iOS
 

Play Pilot

För bara några år sedan var utbudet av strömningstjänster någorlunda enkelt att överblicka. I dag – när nya konkurrerande tjänster dyker upp i parti och minut – klagar allt fler på att streaming blir en allt snårigare djungel att orientera sig i. Med appen Play Pilot kan du se de flesta strömningstjänsters samlade utbud på ett enda ställe, få rekommendationer baserat på vad du har gillat tidigare och inte minst se vilka serier och filmer som dina vänner har förälskat sig i. Med den här appen slipper ni växla mellan ett tiotal appar på tv:n innan ni kan enas om vad ni ska se under filmkvällen. Och när allt kommer i kring är det väl precis vad semestern ska handla om: Mindre jobb och mer underhållning.
Ladda ner: Android | iOS

Radioapan – Banankalas!

Radioapan är en musikalisk radioteater från Sveriges Radios Barnradion som har sänts sedan 2010. I de populära berättelserna om Radioapan och hans djurvänner beger sig gänget ut på busiga och lärorika upptåg i Sagoskogen. Programmet lämpar sig för barn från två år och uppåt och varvar mysiga sagostunder med roliga barnsånger. I den tillhörande appen Radioapan – Banankalas! kan ditt barn både leka med Radioapan och lyssna till förinspelade sagostunder. Fokus ligger på roliga ljud och animationer för att även de allra yngsta ska kunna hänga med. Ljudhärmning är en viktig del i den tidiga språkutvecklingen och här finns det chans till mängdträning så att det räcker och blir över.
Ladda ner: Android | iOS

4 poddar för hängmattan

The Prince

För den omvärldsintresserade finns det få poddar som är mer intressanta just nu än The Economist-journalisten Sue-Lin Wongs berättande dokumentärserie om Kinas president Xi Jinping. Podden The Prince djupdyker i den auktoritäre ledarens bakgrund och berättar den hittills ganska okända historien om hur en av världens mäktigaste män blev den han är i dag. Med bara åtta avsnitt, en god portion allmänbildning och ett målande anslag värdigt vilken spänningsserie som helst är den perfekt anpassad för att konsumeras under semestern.
Ladda ner: Spotify | Apple Podcasts

Dead Eyes

I den här ovanliga podden berättar den föga kände skådespelaren Connor Ratliff om hur Hollywoodgiganten Tom Hanks sparkade honom från en obetydlig roll i HBO:s klassiska tv-serie Band of Brothers för över två decennier sedan. Det skulle kunna ha mynnat ut i en kort anekdot men det faktum att Tom Hanks uppgav att det var Ratliffs ”döda ögon” som gjorde att han inte ville ha med honom i tv-serien har hemsökt programledaren sedan dess. Genom intervjuer med alla möjliga och omöjliga gäster försöker Ratliff ta reda på sanningen om varför den sympatiske Forrest Gump-skådisen ville bli av med honom. Podden slutar eventuellt med ett möte med den riktige Tom Hanks. Det är precis lika osannolikt – och osannolikt roligt – som det låter.
Ladda ner: Spotify | Apple Podcasts

Lex Friedman Podcast

Den nyfikne Lex Fridman har en bakgrund som datorforskare vid det prestigefulla amerikanska universitet Massachusetts Institute of Technology. Men det är i rollen som programledare för Lex Fridman Podcast som han har blivit känd för allmänheten. Podden gästas av allt från politiker och företagsledare till andra forskare och filosofer. Den senaste tiden har podden blivit en av de viktigaste arenorna för det offentliga samtalet om den potentiella AI-revolutionen. När den svensk-amerikanske forskaren Max Tegmark (som har sommarpratat flera gånger här hemma i Sverige) gick ut med det öppna brev där han rekommenderade att forskningslabb världen över skulle pausa utvecklingen av artificiell intelligens var det hos Lex Fridman han pratade ut.
Ladda ner: Spotify | Apple Podcasts

Conan O'Brien Needs a Friend

Den amerikanske tidigare talkshow-värden Conan O’Brien är lika känd för sitt röda hårsvall som för sin patenterade humor, som består av lika delar barnslighet och intellekt. Sedan programmet Conan som sändes på kanalen TBS lades ner sommaren 2021 har programledaren fokuserat helhjärtat på podcasten Conan O’Brien Needs a Friend där han och bisittarna Sona Movsesian och Matt Gourley varje vecka gästas av kändisar som komikern Will Ferrell, skådespelerskan Julia Louis-Dreyfus och Coldplay-sångaren Chris Martin. Podden innehåller några av de tramsigaste samtalen du kan lyssna till men också några av de mest djupgående intervjuerna.
Ladda ner: Spotify | Apple Podcasts

4 appar till för nytta och nöje

AllTrails

I kölvattnet av pandemin är det mer populärt än någonsin att bege sig ut och vandra i skog och mark. Förr om åren fick man förlita sig på tips från vänner och bekanta eller otympliga guideböcker för att hitta till de finaste naturreservaten och lederna. Numera gör appar som AllTrails jobbet åt dig: Genom att ställa in önskat avstånd får du förslag på natursköna vandrings-, promenad- och cykelleder i närheten som fungerar lika bra på resande fot som för den som firar hemester. Appen drar nytta av den stora användargemenskapen för att tillhandahålla aktuell information, recensioner och bilder.
Ladda ner: Android | iOS

Biblio

Den här appen är för e- och ljudböcker vad Cineasterna är för strömmad film. Genom att logga in med dina lånekortsuppgifter i Biblio får du kostnadsfri tillgång till ditt lokala biblioteks digitala böcker direkt i mobilen eller paddan. Utbudet är kanske inte alltid i klass med Storytel, Nextory och BookBeat när det kommer till de allra senaste kioskvältarna – men det digitala biblioteket är ändå överraskande välfyllt. Det främsta argumentet för att ladda ner Biblio är förstås priset – eller snarare avsaknaden av ett sådant. Perfekt för att kunna njuta av klassiska romaner och spännande däckare från stranden samtidigt som du har råd att köpa glass åt hela familjen när ni har slappat färdigt.
Ladda ner: Android | iOS

Waze

Semestertider innebär ofta en beskärd andel tid ute på vägarna när sommarhus, lekland och släktingar ska besökas. Få appar är ett bättre sällskap i bilen än Waze när du försöker navigera genom ett somrigt Sverige (och andra delar av världen). Den populära appen har minst lika smarta gps-kartfunktioner som exempelvis Google Maps men ett mer modernt gränssnitt där du exempelvis kan hålla koll på var dina bilburna vänner befinner sig om ni är på väg mot ett gemensamt resmål, uppmärksamma andra användare på störningar i trafiken i realtid och – viktigast av allt – få väganvisningar upplästa av kändisar som Roger Federer eller The Jonas Brothers.
Ladda ner: Android | iOS

Discord

Under 00-talet samlades många människor fortfarande i internetforum när man ville diskutera sina intressen med likasinnade. Sedan ett par år tillbaka är det snarare den fristående kommunikationsplattformen Discord som dominerar när det kommer till samtal på nätet. Fördelen är att Discord har betydligt fler funktioner och att det samlar alla diskussioner i en enda app. Många gamers använder i dag plattformen för att chatta med varandra, men appen lockar allt från fågelskådare och bilintresserade till sportnördar och de som bara vill prata strunt med andra. Perfekt förströelse medan du väntar på att resten av familjen ska bli klara inför dagens utflykt.
Ladda ner: Android | iOS

Mer från Digital förälder

Mamma och flicka med surfplatta.

Underhållning & spel

Expertens råd till gaming-föräldrar

Erbjudande

Trygghetspaket för din familj

Pris 109 kr/mån

Mamma och flicka med surfplatta.

Underhållning & spel

5 fantastiska spel för familjen