Av: Christer Andersson | 2021-04-26

En ny brottsförebyggande kampanj från Polisen, med namnet Delbart, riktar in sig på sexuella övergrepp mot barn och ungdomar på nätet. Kampanjen innehåller information och råd för såväl barn som föräldrar och skola.

Kontakter i sexuellt syfte är en av de faror som föräldrar oroar sig mest för när det gäller barnens tillvaro på nätet. En Sifoundersökning i mars 2021, beställd av Telia, visar att nio av tio föräldrar är rädda att deras barn ska bli utsatta för hot, hat eller kränkningar online, och 52% oroar sig för att barnen ska få olämpligt innehåll skickat till sig.

Enligt Polisen har andelen barn som delar nakenbilder både ökat och krupit längre ned i åldrarna på senare tid. För att öka medvetenheten om och förebygga sexuella övergrepp mot barn och ungdomar på nätet lanserade Polisen under våren 2021 satsningen Delbart, som riktar uppmärksamheten mot internetrelaterade sexualbrott.

Råd till barn, föräldrar och skola

Delbart rymmer både råd till barn och unga om vad som är brottsligt, och vad man kan göra om man blir utsatt. Kampanjen erbjuder också råd till vuxna om hur man pratar med barn om dessa frågor, och även utbildningsmaterial för skolor.

Bland resurserna finns bland annat svarsbilder, tänkta att användas av barn och unga om de får oönskade nakenbilder skickade till sig. Svarsbilderna upplyser om att den som skickade bilderna kan ha begått ett brott och riskerar polisanmälan.

Läs mer om Delbart och ta del av svarsbilder och övrig information på polisen.se/delbart.
 

Telia stödjer arbetet mot övergrepp

För Telia som teleoperatör och leverantör av internettjänster är arbetet mot övergrepp och för barns rättigheter en central del i hållbarhetsarbetet. Telia är sedan 20 år tillbaka partner till World Childhood Foundation, som arbetar för att stoppa sexuella övergrepp mot barn, och samarbetar även med ECPAT genom Telekomkoalitionen. Som en del av vårt engagemang för barns trygghet på nätet har vi också lanserat Mobilkörkortet tillsammans med Friends.

Läs mer om Telias engagemang på telia.se/ungpanatet.
 

MER FÖR FAMILJEN

Tips & inspiration

Så pratar du med barnen om svåra ämnen

Erbjudanden

Mer trygghet till familjen

Pris 49 kr/mån
Testa 3 månader fritt

Tips & inspiration

Barnsäkra surfplattan och mobilen