04 mars 2024

8 min läsning

Livsstil

5 tidlösa tv-spel för hela familjen

Glöm analoga klassiker som Fia med knuff och Monopol. För att göra familjekvällen till en garanterad succé i dag krävs mer samtida nöjen. Det här är tv-spelexpertens fem bästa tips på spel som fungerar för alla – oavsett ålder och tidigare gaming-erfarenhet.

Mario Kart är ett spel som passar alla åldrar.

Tv-spel för samman människor. Fråga bara Jonas Högberg. Han är en av Sveriges mest erfarna speljournalister med en bakgrund som spelrecensent för bland andra tidningarna Super Play, Level och Aftonbladet. I dag driver han podcasten Kraftspelen – där han varje vecka djupdyker i ett klassiskt tv-spel tillsammans med inbjudna gäster som youtubern Ufosxm och ungdomsförfattaren Sara Bergmark Elfgren.

Enligt honom är den enskilt viktigaste faktorn när du som förälder letar efter tv-spel som kan samla hela familjen att sätta dig in i spelvärlden och visa ett aktivt intresse för hobbyn. Alla spel är nämligen inte lika socialt utvecklande – eller ömsinta.

– Försök att komma bort från tänket att se på tv-spel som ett slags digitala barnvakter. När man sätter barn framför skärmar i dag utan att själv delta blir det lätt att ungarna hamnar framför kommersiella mobilspel. Den här typen av spel handlar ofta om att tillverkarna som ligger bakom dem vill uppmuntra sina användare att köpa saker inuti spelen. Det gör att fokus hamnar på fel saker, säger Jonas Högberg.

I stället för att sätta lek, berättelser och kreativitet i första rummet premierar den här typen av spel mekanismer som ytterst handlar om att skapa ett beroende. Lösningen? Spela andra typer av spel – och se till att spelandet blir till en gemensam familjeaktivitet.

– Jag tycker att man ska kosta på sig en rolig spelkonsol i stället och sitta tillsammans med sina barn framför tv:n när man spelar. Gör spelkvällen till en aktivitet som ni kan se fram emot tillsammans och som ni kan prata om långt efter att den är över, säger Jonas Högberg.

Med det sagt vet de flesta vuxna som någon gång har vittjat tv-spelshyllan i en elektronikbutik i jakt på födelsedagspresenter att det kan kännas som en veritabel djungel. Alla spel går inte ens att spela tillsammans i vardagsrumssoffan. Så, vilka tv-spel lämpar sig egentligen bäst för en lyckad familjekväll? Återigen: Fråga bara speljournalisten Jonas Högberg.

1. Mario Kart 8

När det kommer till spel som har dragningskraften att samla människor i alla åldrar tänker många spelfantaster omedelbart på Mario Kart. Det är en racing-spelserie som i princip älskas unisont av alla och som har funnits med sedan Hedenhös. Det första spelet i serien – Super Mario Kart – släpptes 1992 till konsolen Super Nintendo och blev en stor succé. Från början var det enbart figurer från Super Mario-universumet som gjorde upp i den fartfyllda och färgglada spelvarianten av gokart. I dag samlar det ständigt växande förarstallet i princip samtliga karaktärer från Nintendos rika historia, vilket låter alla i familjen hitta en egen favorit. Den senaste utgåvan, Mario Kart 8, finns både till den äldre Nintendo-konsolen Wii U – och till det japanska spelföretagets senaste format Switch.

– Det här är ungefär så roligt som man kan ha med ett tv-spel. Hela familjen – eller åtminstone stora delar av den – kan spela samtidigt på en och samma tv-skärm. Konceptet är lika enkelt som förföriskt: Det går ut på att tävla mot varandra i färgsprakande gokart-lopp med konstiga och fåniga vapen. Samtidigt är det långt ifrån våldsamt. Vissa spel frossar i skildringar som är allt annat än barnvänliga. Det här är inte ett av dem. Här handlar ”vapnen” snarare om bananskal som andra spelare kan halka på om de inte ser upp. Mario Kart 8 är en modern klassiker som alla borde spela, säger Jonas Högberg.

Spelet lämpar sig särskilt för familjer eftersom det grundläggande konceptet är så enkelt. Samtidigt finns det stora djup i spelsystemen som gör att ingen riskerar att sitta uttråkad. – Det är ett spel som fungerar för alla oavsett ålder eller tidigare erfarenhet av tv-spel. En sjuåring kan ha precis lika roligt med det som du som vuxen har. Det enda som överträffar spelets färgglada charm är det faktum att man aldrig tröttnar på det, säger Jonas Högberg.

Rekommenderad åldersgräns: Alla åldrar (PEGI).

2. Minecraft

Svenske Marcus Perssons digitala legolåda Minecraft är i dag inte bara ett enormt populärt spel. Det är tidernas bäst säljande spel med över 238 miljoner sålda exemplar. Det är inte särskilt svårt att förstå varför spelet har blivit ett sådant världsomspännande fenomen. Minecrafts lockande sandlådekoncept låter dig och resten av familjen bygga nästan vad som helst. Dessutom finns spelet både till mobiler, Xbox, Playstation, Switch och datorer.

– Alla barn har nog spelat Minecraft vid det här laget. Men det är fortfarande väldigt kul att spela tillsammans för både barn och föräldrar. Spelet innehåller ett oändligt antal världar att upptäcka och bygga tillsammans i. Oftast är det nog barnen som får utbilda föräldrarna i byggandet och det skapar förstås en intressant dynamik, säger Jonas Högberg.

Det är bara fantasin som sätter gränser för vad som är möjligt att skapa. Spelets inre logik gör att ni inte behöver begränsa er till att uppföra egna versioner av lutande tornet i Pisa eller Cheops pyramid – det går precis lika bra att bygga fungerande datorer och avancerade maskiner inuti spelet.

– Om man vill komma närmare sina barn kan man definitivt prova att spela Minecraft ihop. Det ger en helt annan upplevelse än att bara titta på när barnen spelar. Jag tror att de flesta barn blir glada av att föräldrarna faktiskt hakar på och deltar, säger Jonas Högberg.

Rekommenderad åldersgräns: Från 7 år (PEGI)

Läs mer: Minecraft – allt du behöver veta som förälder

3. Stardew Valley

Många efterapningar har förstås dykt upp i kölvattnet av Minecrafts häpnadsväckande framgångar. Ett av de mer unika och egensinniga spelen som ändå tydligt inspirerats av den svenska exportsuccén är Stardew Valley. Det går ut på att försöka bygga upp och sköta en bondgård ute på landet samtidigt som man ska lära känna invånare i en liten by intill gården.

– Om man vill ha en riktigt mysig och avslappnande upplevelse tillsammans med kidsen tycker jag att man ska fokusera på Stardew Valley. Den gulliga pixelgrafiken i det här spelet är så trevlig att man baxnar. Precis som i Minecraft finns det stora möjligheter att hitta på allt möjligt i det här spelet, men det är ändå en lite mer fokuserad upplevelse med en tydlig berättelse, säger Jonas Högberg.

Till skillnad från Minecraft utspelar sig Stardew Valley inte i förstapersonsperspektiv – utan visar allt som händer med samma utzoomade perspektiv som en fågel har. Det gör det möjligen lite lättare att hänga med i händelserna för alla åldrar. Och precis som Minecraft finns det här spelet till samtliga moderna spelkonsoler, inklusive datorer och mobiler.

Rekommenderad åldersgräns: Från 7 år (PEGI).

4. It Takes Two

För den som inte i första hand är ute efter en avslappande dag på landet utan är på jakt efter mer fartfylld underhållning finns det få spel som passar bättre än det prisbelönta och svenskutvecklade It Takes Two. Det är ett skojigt plattformsspel där man spelar som ett föräldrapar som har tappat kontakten med varandra, samtidigt som de har ett barn som de försöker uppfostra.

– Spelet börjar med att föräldrarna hamnar i ett slags magisk sagoverklighet där paret förvandlas till små miniatyrdockor à la Älskling, jag krympte barnen. Sedan måste ni springa runt i huset och trädgården och lösa pussel och kämpa mot getingar och andra kryp som har blivit stora som hus. Det blir väldigt skojigt helt enkelt, säger Jonas Högberg.

Det är den begåvade filmregissören Josef Fares, som gjorde filmerna Kopps och Jalla Jalla, som har gjort spelet. Och det märks inte minst på de Pixar-snygga animationerna som får hela spelet att se ut som en interaktiv datorspelsversion av Toy Story.

– Det är ett fantastiskt roligt samarbetsspel där det hela tiden bara är full fart framåt. It Takes Two innehåller massor av variationsrika utmaningar och tokiga grejer som händer, säger Jonas Högberg.

Rekommenderad åldersgräns: Från 12 år (PEGI).

5. Rayman Legends

För den förälder som minns 90-talets färggranna plattformsspel som Sonic The Hedgehog och Super Mario med värme finns det bara en sak att säga. Glöm allt det där. Sedan 2010-talet finns det en ny kung på plattformstäppan – och det är det franskutvecklade Rayman Legends, som finns till både Xbox, Playstation, Switch och datorer.

– Det låter en till fyra spelare ta sig an gigantiska lucha libre-bossar, stressiga gatlopp längs vindlande bönstjälkar, nerviga undervattenspassager och finurliga labyrintpussel. Plattformandet är böljande och flärdfullt, men det är de många spelmekaniska infallen som verkligen ringar in spelets storhet, säger Jonas Högberg.

Rayman Legends lutar sig mot en myllrande serietidningsestetik som lite på samma vis som Sven Nordqvists Pettson och Findus-böcker innehåller massor av spännande detaljer för hela familjen att skratta åt. Dessutom är det ovanligt musikaliskt.

– Få spel är precis exakt lika roliga oavsett vilken ålder man än har som Rayman Legends. Det är buteljerad glädje i ett rasande tempo där färger och former smälter samman och skapar en kakafoni av spelupplevelser. Det är som att spela en tecknad film som ständigt överraskar. För att citera den gamla rockabilly-dängan som har en stor roll i spelet: Woo hoo, säger Jonas Högberg.

Rekommenderad åldersgräns: Från 7 år (PEGI).

Fler artiklar i samma ämne: