14 maj 2024

2 min läsning

Arbetsliv

Vad är e-sim och hur underlättar det för ert företag?

E-sim finns i både mobiltelefoner, surfplattor och smartklockor. Här förklarar vi närmare vad e-sim är och hur det fungerar. Och hur det underlättar för dig och dina medarbetare.

Man går ut ur byggnad

E-sim i din mobil

E-sim fungerar till stor del som ett vanligt simkort. Det betyder att informationen om abonnemanget som tidigare sparats på ett fysiskt litet plastkort istället lagras direkt i mobilen, klockan, surfplattan eller datorn. Du behöver alltså inte ett fysiskt simkort för att kunna skicka sms, ringa eller surfa. Detta gör det även möjligt att programmera om chippet i ett e-sim på distans så att du till exempel enkelt kan byta nummer.

Fördelar med e-sim för er verksamhet

  • Du slipper hantera fysiska simkort när du byter mobil eller abonnemang. Det gör det snabbt och enkelt att komma igång för nya medarbetare och lika enkelt när det är dags att byta mobiltelefon.

  • Du kan ha olika nummer på samma mobil, till exempel om du vill växla mellan att ringa i tjänst eller privat.

  • E-sim gör att din enhet drar mindre batteri än med ett fysisk simkort.

  • E-sim är ett mer miljövänligt alternativ till de tidigare simkorten i plast vilket är bra ur ett hållbarhetsperspektiv. Inget plastkort som ska tillverkas, paketeras och skickas.

  • För dig som har ett företagsabonnemang hos Telia är det kostnadsfritt att byta till e-sim till mobilen, surfplattan eller datorn.

Du som har en mobiltelefon med stöd för e-sim och abonnemanget Telia Jobbmobil kan enkelt och kostnadsfritt aktivera ditt e-sim i MyBusiness. För att aktivera e-sim i mobilen loggar du först in och väljer abonnemanget det gäller. Du kan även välja e-sim redan när du beställer abonnemanget.

Med e-sim och tillvalstjänsten Anslutning Klocka i din smartklocka missar du inget viktigt

Samla de viktigaste funktionerna runt din handled med en smartklocka och använd den som en förlängning av din mobiltelefon. Med e-sim i din smartwatch kan du nämligen ta emot samtal och sms direkt i klockan.

Anslutning Klocka är en tillvalstjänst till ditt Jobbmobilabonnemang som gör det möjligt att dela nummer mellan din mobil och din smartklocka så att du kan ringa och svara på samtal, skicka och ta emot sms, streama musik, läsa mejl med mera, direkt från klockan.

Genom att skicka ett sms med texten Klocka till 4466 från ditt abonnemang kan du enkelt kontrollera om du kan ha tjänsten Anslutning Klocka. Du kan även se det inloggad på MyBusiness.

E-sim eller esim är ett digitalt simkort som är inbyggt i enheten, till skillnad från ett vanligt simkort i fysisk form. E-sim kräver således ingen installation eller administration av ett fysiskt simkort, utan aktiveras och installeras snabbt och enkelt direkt i din mobiltelefon. Det är dessutom möjligt att programmera om chippet i ett e-sim på distans så att du kan byta nummer eller operatör mycket smidigare.

Idag har de flesta nyare modeller av mobiler och smartwatches stöd för e-sim, vilket även framgår på enhetens produktsida när du köper en ny.

Det är möjligt att e-sim på sikt kan kan komma att ersätta det fysiska simkortet, men vi kan nog räkna med att e-sim och fysiska simkort kommer användas parallellt under en överskådlig framtid.

iPhone XR, XS, XS Max, 11 och senare modeller, samt iPhone SE (2:a generationen och senare).

Samsung Galaxy Fold (alla modeller), Galaxy Flip (alla modeller), Samsung Galaxy Z, Galaxy S20-serien och senare, samt Galaxy Note 20 & Note 20 Ultra och senare.

Apple Watch Series 3 Cellular och senare.

Samsung Galaxy Watch och Galaxy Watch 3 och senare.

Google Pixel Watch.

Ja, e-sim stödjer roaming precis som ett fysiskt simkort.

Dual sim betyder dubbla simkort och innebär helt enkelt att du kan ha två abonnemang och nummer – i en och samma mobil. Du ställer själv in och väljer vilket nummer som ska vara det primära, det vill säga det nummer som syns när du ringer upp någon. 

Mobiler med stöd för e-sim har vanligtvis även utrymme för ett fysiskt simkort, men det är bara om mobilen även har stöd för dual sim som du kan använda båda simkorten samtidigt, då dessa nummer inte kan vara aktiva samtidigt annars. Kolla upp vad som gäller för just din mobil.

iPhone XR, XS, XS Max, 11, 11 Pro och 11 Pro Max, samt senare modeller.
Galaxy S10, samt senare modeller.

Nej, du behåller ditt nuvarande nummer. Du kommer att få samtal, meddelanden och notifikationer till både din telefon och klocka.

Ja, under föruttning att ditt abonnemang inte är spärrat för roaming.