Från pappersjournaler i buntar till blodtrycksmätning på distans. Digitala sjökort och fjärrstyrda katter. Bra mobiltäckning och moderna digitala verktyg förändrar både arbete och fritid. Läkaren Sofia Andersson berättar om ett yrke i förändring och hur uppkoppling ger trygghet.

För läkaren Sofia Andersson, 52, är stabil och pålitlig uppkoppling en direkt förutsättning för hennes arbete.

– Jag jobbade länge på en vårdcentral men sen några år jobbar jag inom regionens digitala verksamhet som videoläkare. Så nu sitter jag ofta på mitt hemmakontor när jag tar emot patienter via videosamtal.

Sofia var en av de första läkarna i Region Värmland att prova videotekniken i samband med att coronapandemin bröt ut, och det var inte helt utan utmaningar alldeles i början.

– Då hade vi inte fiber hemma. Våra tonåringar hade distansundervisning och satt hemma och konkurrerade om nätet, så då blev det svårt för mig med mina videosamtal. Men nu har vi skaffat fiber, skrattar Sofia.

Sofia bor tillsammans med maken Patrick och tre söner i övre tonåren på Hammarö, en skärgårdskommun strax utanför Karlstad i Värmland. Det betyder digital teknik både högt och lågt i såväl arbetsliv som fritid. Till och med katten Enzo är uppkopplad.

– Vi har en app som heter Tractive GPS. Det gör att vi alltid kan se var han är så vi behöver inte oroa oss. Han är faktiskt rankad tvåa i området på hur mycket han rör sig.

Digital sjukvård på frammarsch

Sofia har arbetat som läkare i över 20 år, och har sett hur digital teknik förändrat vården. 

– När jag började min karriär så hade vi journalerna i pappersbuntar som vi sprang och letade efter. Vi såg med viss förskräckelse fram emot att journalerna skulle bli digitala, men nu kan vi inte leva utan det. Nu kan vi lätt ta del av journaler även från andra regioner. Det har öppnat upp för mig som läkare att få en bättre helhetsbild av patienten.

Hur trivs patienterna med att träffa sin läkare via videomöte?
– De uppskattar det väldigt mycket. De allra äldsta har lite svårare för metoden även om vi har märkt, framför allt under pandemin, att många äldre kan om de vill. Det går verkligen högre och högre upp i åldrarna. Det är en enkel teknik även för patienterna så om vi bara hjälper och guidar dem lite grann så kan flertalet använda sig av det här.

Även andra metoder och hjälpmedel växer fram. Hur snabbt utvecklingen går skiftar mellan sjukvårdsregionerna men Värmland är på stark frammarsch, menar Sofia.

– Vi har inte kommit lika långt som i Stockholm, men vi spanar på dem som kommit längre. Man jobbar till exempel med asynkrona chattar [d.v.s. en chattkonversation mellan patient och läkare som inte är tidsberoende], det finns olika triageringssystem med inslag av artificiell intelligens som kan hjälpa oss att prioritera vårdbehov. Och så finns det distansmonitorering så att man kan mäta och följa patienters blodtryck eller hjärtrytm på distans. Vi är på väg in i den eran.

Surf till sjöss

Somrarna tillbringar familjen gärna på sjön. För ett par år sedan gjorde Sofia slag i saken och förverkligade sin gamla ungdomsdröm om att skaffa en segelbåt. Nu blir det regelbundna utflykter till öarna i Hammarö skärgård. Vid sidan av navigationssystemet ombord använder Sofia även mobilen.

– Jag har en app med sjökort och den fungerar alldeles utmärkt. Jag brukar ha den som backup, för som tillval till vanliga sjökort kan jag ladda ner sjökort med instruktioner för naturhamnar så att jag säkrare kan gå in i dem.

Täckningen är skaplig i Hammarö skärgård tycker Sofia. Även om hon och maken hellre sitter vid elden helt analogt och lagar mat på muurikkan så fyller uppkopplingen på sjön ändå en funktion – för att samla familjen.

– För att få med sig ungdomar i båt nuförtiden så finns det ju en förväntan att man ska kunna surfa och titta på serier. Så för barnens skull är det viktigt. Och det funkar bra. De kör på tills det är slut på surfmängd och då kanske de får mer, säger Sofia.

Uppkoppling ger säkerhet

För Sofia är annars trygghetsaspekten en viktig del av att ha tillgång till god uppkoppling överallt. Det gäller inte minst på sjön:

– Det ger en extra känsla av säkerhet, framför allt för mig som inte är uppväxt på sjön och har väldigt stor respekt för sjön med allt vad det innebär. Jag vill ha kontroll, säger Sofia.

– Jag cyklar också mountainbike ibland och som gammal tant känner jag att det kan vara lite riskfyllt med rötter och sånt i skogen. Det har funnits gånger när jag tänkt att ”Shit, måtte uppkopplingen funka om jag ramlar och slår mig nu”.

Även i yrkesrollen finns det tillfällen när det är extra viktigt att kunna nå och bli nådd. Det händer att Sofia tjänstgör som jourläkare vilket innebär att hon behöver vara tillgänglig när som helst, och inte bara för videosamtal eller hembesök i stan.

– Ibland behöver jag åka ut till någon riktigt avlägsen stuga för att bekräfta dödsfall eller skriva vårdintyg för psykiatrisk vård och ibland kan jag vara först på plats. Då är det viktigt att uppkopplingen inte fallerar, både för min säkerhet och för att jag ska kunna nå andra aktörer som polis eller andra myndigheter.

 

"Ibland på jour behöver jag åka ut till någon riktigt avlägsen stuga och då är det viktigt att uppkopplingen inte fallerar."
-- Sofia Andersson

Här är mobilerna som ger dig 5G typ överallt.