Uppkopplade spårhundar, viltvård med digital precision och tryggare jägare. Bra mobiltäckning och moderna digitala verktyg förändrar både jobb och fritid. Vi har träffat kommunikationskonsulten Fredrik som tillbringar fritiden ute i skogen – uppkopplad såklart.

Fredrik Wallner är 51-åringen som lämnade de stora sammanhangen för de mindre. Han lämnade Microsoft efter 18 år för att starta eget som kommunikationskonsult, och han lämnade Stockholm för att flytta hem till Gävle.

– Tack vare de tekniska möjligheterna med att jobba mer på distans och att inte alltid vara på kontoret så öppnades ett fönster att flytta hit, säger han. 

– En stor del av anledningen var också att komma närmare skog och natur. Nu har jag förmånen att ha det alldeles vid tomtgränsen.

Som konsult med kontoret på fickan är Fredrik beroende av god uppkoppling och digitala verktyg, och som ”nyhetsjunkie” (enligt egen beskrivning) ser han till att alltid ha koll på vad som händer runtom i världen.

– Jag är nog uppkopplad 24 timmar om dygnet, skrattar han.

Digital revolution i skogen

Det betyder att de digitala hjälpmedlen inte bara stannar på jobbet utan även har en roll att spela ute i skogen. Fredrik sköter egen skog, ägnar sig åt viltvård, tränar med hunden och jagar när det är säsong.  

– Jag har hållit på med det här ganska länge och jag måste säga att det har revolutionerats de senaste tio åren med de verktyg och appar som finns idag. Förr handlade allt om att man visste saker som att ”Pass 23 ligger bakom den stora stenen, du vet”. Idag bygger det istället på digitala kartor. Man kan rita upp sin mark och sina gränser, var passen finns, var våra saltstenar finns, vilka ytor vi bedriver viltvård på.

– Sen ger det ju säkerhet i och med att man kan se varann på kartan när man är ute och jagar. Nu skjuter man ju ändå bara säkra skott där man vet att det finns ett kulfång bakom, men det är ändå en trygghet att veta var de andra sitter, att ingen har lämnat sitt pass.

Uppkopplade spårhundar

Nutida digitala jägare kopplar förstås också upp sina hundar. En gps-puck fäst i halsbandet visar i realtid på en karta var hunden befinner sig. En utveckling som är praktisk när man sitter på pass och väntar på att drevet ska närma sig – men också något som får vissa oväntade konsekvenser. 

– Det är förmodligen den uppfinning som räddat livet på mest vilt. Det är många som blir fångade av sin mobil och glömmer bort att titta upp och se vad som händer runtom. Man sitter och tittar på den här blippen och ser hunden komma närmare men man märker inte att viltet redan har passerat där man sitter. Så tipset är att lägga undan mobilen när det börjar hetta till…

Hur bra uppkoppling är det i skogarna utanför Gävle?
– Det är riktigt bra faktiskt. Det är många som väljer Telia såklart, som ju anses ha väldigt bra täckning i lantligare lägen. Nu är ju inte Gävle direkt glesbygd, men det är ju en trygghet. Man vill inte gärna att det går ner om man har gjort sig beroende av det digitala.

Analog tävling blev digital

Vid sidan av markskötsel och jakt har Fredrik också hittat en annan användning för uppkoppling i skogen: Tillsammans med tvååriga jaktlabradoren Cosmo tränar och tävlar han i sporten viltspår. Tävlingarna går ut på att hunden ska hitta och följa ett lagt viltspår genom skogen, och domare bedömer hur väl hunden utför uppgiften. Gps-positionering kan användas både när spåren läggs för att markera lagda spår på en karta, och för att sedan följa hundarnas vägval när de spårar. Innan de uppkopplade hjälpmedlen slog igenom användes snitslar eller klädnypor i trädgrenarna för att markera tävlingsspåren.

– Nu kan jag följa hunden och se hur den gick, hur pass noggrant den har följt spåret och om den gått fel nånstans. Så kan jag analysera vad det berodde på och träna på det.

– Vi var och tävlade igår faktiskt, lägger Fredrik till. I Årsunda bortåt Sandviken till. Det var 33 hundar som ställde upp i Årsundamästerskapen, stora och små hundar, alla sorter.

Hur gick det?
– Det gick jättebra, vi kom femma i tävlingen. Men det viktiga var att vi spöade vår taxkompis Atle som vann sist, skojar Fredrik.

 

"Jag har hållt på med jakt och viltvård ganska länge och det har revolutionerats de senaste tio åren med de verktyg och appar som finns idag."
-- Fredrik Wallner

Här är mobilerna som ger dig 5G typ överallt.