Flera företag har utsatts av så kallade Ransomware-attacker under den senaste tiden. Nyligen påverkades ett stort antal länder av WannaCry-angreppet och nu senast Petya. De okända hackarna som ligger bakom attacken kräver sina offer på stora summor pengar för att få tillbaka alla filer.

Tips: Smart säkerhet från F-Secure har inbyggt skydd mot det aktuella ransomware-viruset Petya.

Ransomware är virus som låser eller krypterar filerna på din dator. Viruset kommer ofta som en bifogad fil i ett mejl och så fort du har öppnat den krypteras din dator. Då kan du inte längre komma åt dina filer.

När datorn är krypterad kommer instruktioner på skärmen om hur du ska gå till väga för att få din dator återställd. Ofta vill kaparna att du betalar pengar för att låsa upp dina filer. Men även om du betalar finns det ingen garanti på att du någonsin får se dina filer igen.

Vad ska man göra om man har blivit utsatt för en ransomware-attack?
”Stäng av och koppla ur din dator och ring till oss eller någon som har kompetens att undersöka problemet,” säger Johan Bohman, Personlig Tekniker på Telia. ”Har man blivit infekterad kan det vara väldigt svårt att få tillbaka sina filer, men ibland lyckas vi återställa kunders datorer.”

Hur kan man skydda sig?
”Håll ditt operativsystem uppdaterat, gör backuper i molnet så ofta som det går, se till att ha ett uppdaterat antivirusprogram och öppna inga mejl eller länkar som ser suspekta ut. Ett av de vanligaste misstagen folk gör är att inte uppdatera sina datorer. Visst kan det vara jobbigt, men det är väldigt viktigt. Lita på din dator när den säger ifrån.”

Om du känner att du behöver hjälp att skydda dig från attacker kan du boka en säkerhetskoll med en Personlig Tekniker idag för bara 499 kr. Just nu får du också sex fria månader av Smart Säkerhet för din dator, mobil och server.