11 januari 2024

3 min läsning

Kundcase

Mobilnät från Telia när Södra Cell installerar trådlösa sensorer

Ett mål för Södra är störningsfria produktionsprocesser som säkerställer konkurrenskraft och stabila leveranser. För att minimera antalet fel och avbrott har man satsat på fler än 1000 mobila Airius 4G vibrationsgivare med temperaturmätning. Dessa mätenheter förutsätter en stabil och snabb uppkoppling. Södra har valt ett privat dedikerat mobilnät levererat av Telia för överföringen av mätdata.

Massafabrik Södra Cell.  Foto: Henrik Björnsson/Södra

Södra insåg tidigt värdet av uppkopplade sensorer och har tillsammans med tillverkaren SPM aktivt drivit utvecklingen av de Airius-sensorer som mäter temperatur och vibrationer i fabrikernas fläktar och pumpar. Tidigare versioner av sensorer var uppkopplade via wifi, men nu överförs data med hjälp av Telia LTE-M (4G). Det säkerställer bra och stabil uppkoppling även på svåråtkomliga platser och eliminerar behovet av routrar.

Efter ett lyckat första införande som redan sparat pengar tack vare uteblivna produktionsstopp investerar nu skogskoncernen Södra i ytterligare trådlösa Airius LTE-M vibrationsgivare för massabruken i Mönsterås, Mörrum och Värö. IoT-givarna överför idag vibrations- och temperaturdata via Telias 4G-nät..

Färre produktionsstopp med automatiserad övervakning

De uppkopplade vibrationsmätarna har redan bevisat sitt värde genom att förebyggande underhåll och service kan göras innan maskiner går sönder och orsakar produktionsstopp.

Data från den automatiserade mätningen ger också Södras tekniker mer tid och underlag för att arbeta med förbättringar och optimering av maskinparken. Därför kommer IoT-sensorer att introduceras på fler ställen inom produktionen.

Detta ger oss helt nya möjligheter att förutsäga lagerproblem i vår rotationsprocess utrustning och säkerställa en hög driftsäkerhetsnivå. Samtidigt har det varit intressant och lärorikt att vara med och utveckla denna nya teknik tillsammans med SPM och telekom operatör Telia.
– Thomas Håkansson, chef för teknikutveckling på Södra

Tillgång till säkra, robusta och högpresterande dedikerade privata nät för företagets mest kritiska kommunikation är en central byggsten i den digitala transformation som just nu pågår inom i både industrin och andra branscher. Här erbjuder Telia:

  • Hög säkerhet. Naturligt inbyggd säkerhet i mobila nät med 3GPP-standard.

  • Skalbarhet. Telia bygger ut med funktioner eller täckning, i takt med att kundens behov förändras.

  • Tydlig SLA (Service License Agreement). Skapar trygghet kring hög tillgänglighet och support om det skulle behövas.

  • God redundans. Design som motsvarar kundens krav, och ofta med redundant eller divers arkitektur.

Cristian Brolin, CIO, Södra
Vi har en ambitiös digitaliseringsagenda och behöver en ambitiös partner. Det är därför vi jobbar med Telia och Telia Cygate.
– Cristian Brolin, CIO på Södra

Dedikerat nät från Telia

Med många års erfarenhet av att leverera nät i hela Sverige har Telia kunskapen, expertisen och tekniken som krävs för att skapa ett robust och pålitligt dedikerat privat nätverk för alla typer av industriverksamhet. Ett nätverk som skapar förutsättningar för säker, sömlös kommunikation med hög robusthet för både 4G och 5G där det är tillgängligt.

Telias dedikerade nätverk skräddarsys för kundens specifika behov och underhålls dygnet runt av Telia. Dedikerade privata nät från Telia finns i tre olika varianter: ”EMN High availability, EMN High Availability + Local Data Breakout” samt ”EMN Private Network”.

Telias lösning innehåller:

  • Privat dedikerat nät, EMN (Enterprise Mobile Network)

  • Telia LTE-M

Fler artiklar i samma ämne: