05 juni 2024

2 min läsning

IT-säkerhet

Varning för bluffmejl och falska sms

Det är viktigt att du känner dig trygg i kommunikationen med oss.

Tyvärr förekommer det många försök till att luras att lämna ifrån sig personlig och känslig information. På engelska kallas detta fenomen för phishing och på svenska översätts det till nätfiske.

Via e-post och sms försöker bedragare utge sig för att vara ett företag eller en myndighet som är avsändare med avsikten att du ska lämna ifrån sig olika typer av uppgifter.

Utskicken kan vara förhållandevis professionella. I vårt fall med Telias logotyp och Telia-liknande e-postadresser som avsändare och liknande länkar som vi själva använder vid utskick.

Ofta handlar utskicken om en påstådd dubbelbetalning av en faktura och om en återbetalning. Det kan även vara information om att ditt konto är låst för att du inte fyllt i vissa uppgifter hos Telia. Sms-utskicken kan innehålla information om att en ovanlig aktivitet har skett på ditt konto och att du ska följa länken för att kontrollera att inget konstigt har hänt.
Tänk på att vi aldrig begär ut uppgifter via mejl eller sms.

Tänk även på att inte klicka på några länkar som ser tveksamma ut och lämna aldrig ut personuppgifter, inloggningsuppgifter eller kontouppgifter. Telia blockerar och spärrar de länkar och avsändaradresser vi känner till.

Telia och Telias samarbetspartners begär aldrig att kunder ska lämna ifrån sig sina uppgifter via e-post eller sms!

 • Språkmässiga felaktigheter så som felstavningar, konstiga formuleringar samt dålig meningsuppbyggnad, engelska stavningar kan också förekomma.

 • Känsliga uppgifter efterfrågas – kontouppgifter till t ex e-postadresser, kontokortsnummer.

 • I vissa fall används någon form av Telia-logotyp.

 • Avsändaradressen finns inte med på listan över godkända adresser som vi anger på denna sida (se information om samarbetspartners).

För att kunna arbeta effektivt med dina synpunkter samarbetar vi på Telia med ett antal externa företag när vi genomför marknadsundersökningar och kundenkäter. För att du ska känna dig trygg i kommunikationen med oss har vi listat våra samarbetspartners och deras avsändaradresser.

Bosbec gör utskick från följande avsändare:
http://tmr.telia.se
www.bosbec.se

Bright Relation AB gör utskick från följande avsändare: info@teliasonera.com
www.brightrelation.com

Effectis AB gör utskick från följande avsändare:
info@effectris.se
www.effectris.se

Ipsos gör utskick från följande avsändare:
support@tyckomtelia.se
undersokning@tyckomtelia.se
noreply@tyckomtelia.se
survey.sweden@ipsos-research.com
www.ipsos.se

Norstat gör utskick från följande avsändare:
info@norstat.se
www.norstat.se

Telia samarbetar med Quicksearch när det gäller kundundersökningar från följande avsändaradress: @feedback.telia.se men med olika benämningar för respektive undersökning, t.ex. undersökning@feedback.telia.se, support@feedback.telia.se, kopupplevelse@feedback.telia.se m.fl.
www.quicksearch.se

Så här går du tillväga om du har lämnat ut känsliga uppgifter eller klickat på suspekta länkar.

Lämnat ut kortuppgifter: Kontakta din bank snarast möjligt för att få hjälp med att spärra kortet.

Angett användarnamn och lösenord för t ex e-postkonto eller annat konto: Logga in på e-postkontot så snart du kan och byt ditt lösenord. Handlar det om en telia.com-adress gör du så här

Klickat på länk i ett bluffmejl: Scanna din dator med hjälp av ditt säkerhetsprogram, detta för att säkerställa att datorn inte drabbats av virus eller liknande. Du kan köpa vårt säkerhetsprogram SAFE här

Om du mottagit ett bluffmejl: Om du har mottagit ett bluffmail kan du anmäla detta vidare. Detta gör du genom att ta kontakt med vår abuse-avdelning. Abuse-avdelningen hittar du här: www.telia.se/abuse

 • E-postmeddelanden som skickas från Telia, och således är okej att öppna, kommer från e-postadresser som slutar på:

  • telia.crm-ts.com

  • teliacompany.com

  • telia.se

  Kommer e-postmeddelandet från en annan adress än ovanstående så rekommenderar vi att det raderas. Sms som skickas från Telia har alltid avsändaren Telia eller 4466. Här nedanför kommer information gällande vilka avsändaradresser som våra samarbetspartners använder.