11 september 2023

2 min läsning

IT-säkerhet

Se upp för utpressning

Hackare som använder utpressningsprogram kan låsa datorer och kryptera data i företagets system. Sen skickas instruktioner för hur du ska göra för att betala hackaren för att återfå kontrollen över din information.

Kvinna som betraktar datorskärm med handen på hakan.

En utpressningsattack börjar ofta med att någon på ett drabbat företag klickat på en osäker länk eller öppnat en bifogad mejlfil som innehåller skadlig kod.

En attack med så kallad ransomware drabbar inte bara de anställdas datorer. Även nätverk, servrar och information som finns i molnet kan påverkas vid en för hackaren framgångsrik attack.

Så skyddar du dig mot utpressningsattacker

Var alltid vara försiktig med vilka filer som öppnas och vad som klickas på. Det händer att de skadliga mejlen skickas via en intern mejladress som kapats som en del i attacken. Därför är det klokt att alltid värdera innehållet i alla mejl innan man klickar på en länk eller öppnar en bifogad fil. Se upp för avvikande mönster. Brukar till exempel den som använder företagets info-adress bifoga bilder eller döpa filer till ”Hey, check this out. It is you!”.

Företag bör idag också ha tekniska skydd som kan stoppa ransomware, backup av sina system, samt en tydlig IT-policy som gör det lätt för anställda att göra rätt.

Så ska du agera om du drabbats


Kontakta omedelbart din IT-avdelning eller IT-partner och rådfråga dem. Det ett antal åtgärder som kan vidtas för att rädda situationen. Finns information sparad som backup kan den användas för att återläsa och återställa system som drabbats. Saknas skydd kan man i värsta fall behöva betala lösensumman för att få tillbaka sin information.

Fler artiklar i samma ämne: