11 september 2023

2 min läsning

IT-säkerhet

Låt inte jobbmobilen bli en säkerhetsrisk

De flesta företag fokuserar sitt säkerhetsarbete på servrar och datorer. Många glömmer att mobiltelefoner som används både i arbetet och privat medför nya typer av säkerhetsrisker.

Kvinna arbetar med mobilt bredband på tunnelbanan.

Fördelarna med molnbaserade lösningar är många. Det är smidigt när företagets dokument och system kan användas från dator, mobil, platta eller telefon. Både produktivitet och innovation gynnas när anställda kan utföra arbete när och där det passar dem bäst.

Men det gäller att se upp med säkerheten. Om det endast krävs ett lösenord och användarnamn för att nå företagets kritiska information kan den hamna på villovägar om en anställd förlorar sin telefon eller om någon lyckas hacka den via privata appar och program som den anställde laddat ner på telefonen.

Vanliga risker

Förlorade enheter – även om IT-avdelningen har möjlighet att spärra system och byta lösenord så skyddar det inte den information som finns lokalt på telefonen.

Appar som öppnar för hackare – det är vanligt att hackare tar sig in med hjälp av appar som innehåller skadlig kod. När en användare laddar ner appen får angriparen en startpunkt för sin attack och kan ta sig vidare till andra system.

Oskyddad information – Om inte telefonen skyddas av ett säkerhetssystem som möjliggör fjärradering av data kan information som kundregister, kontouppgifter och lösenordsinformation hamna i fel händer om telefonen stjäls eller tappas bort.

Så skyddar du företagets mobiltelefoner

För att bättre skydda företagets mobila enheter måste de hanteras som en del av företagets IT-miljö. En proaktiv och kunnig IT-avdelning har många verktyg för att göra mobilhanteringen säkrare. Här är några av de åtgärder som vi föreslår för att minska riskerna:

  • Utbilda användare inom säkerhet och moderna hot

  • Ha en IT-policy som reglerar användandet av företagets resurser (inklusive mobiltelefoner)

  • Övervaka, styr och kontrollera företagets mobiler

  • Skydda mobila enheter med knapplås

  • Skydda e-post mot ransomware

  • Gör backup av företagets data ofta

  • Skydda webbaserade applikationer (som Office 365) med MFA (Multi-Factor Authentication)

Öka din säkerhet med hjälp av Telia

Telias erbjudande IT-support som tjänst hjälper både stora och små företag att skydda system och information. Ta kontakt för att få höra hur vi kan hjälpa dig öka säkerheten.

Fler artiklar i samma ämne: