07 maj 2024

3 min läsning

Hållbarhet

Så kan er organisation bli mer hållbar – genom att välja Telia

Ett samarbete med Telia kan hjälpa din organisation med miljö-, och hållbarhetsarbetet. Vi gör det enkelt att bli mer cirkulära, att kunna resa mindre och sänka organisationens kostnader. Här har vi listat några av sätten ni kan bli mer hållbara genom att välja Telia.

Bil på ringlande väg genom skog sett uppifrån.

Var produktiv där du är i Sveriges bästa mobilnät*

För många är det viktigt att kunna verka oavsett plats – för att hela Sverige ska kunna fungera. I Sveriges bästa mobilnät (* Telia har det bästa och mest pålitliga mobilnätet enligt Umlaut 2023) är du uppkopplad med hög kvalitet, nästan överallt. Så att du och dina medarbetare kan arbeta nästan oavsett plats och tid. Det gör det möjligt att leva och verka nästan var som helst i Sverige.

Gör det enkelt att bli mer cirkulär!

Att tillverka hårdvara innebär miljöpåverkan – låt oss därför bli mer cirkulära tillsammans.

För många organisationer är inköp och användning av IT en miljöfråga av stor betydelse. Återbruk och livstidsförlängning av produkter som redan används kan ge ekonomiska och miljömässiga fördelar. Hos Telia kan du köpa begagnad utrustning, reparera befintliga enheter i stället för att byta ut dem eller hyra i stället för att köpa nytt. Vi kan återanvända din gamla utrustning och se till att den kan används igen av någon annan. Enligt studier från IVL och Inrego (Vår beräkningsmodell | Inrego) kan återbruk minska miljöavtrycket med uppemot 90 procent. När det väl är dags att välja nytt välj gärna en enhet med stöd för e-sim. Ett e-sim fungerar precis som ett vanligt simkort, men du slipper den fysiska lilla plastbiten, funktionaliteten är helt enkelt redan inbyggt i enheten. Med e-sim får du även fördelen att simkortet kan programmeras om på distans vid till exempel byte av telefonnummer eller operatör. Valet av e-sim ger mindre avfall, lägre kostnader, lägre utsläpp och minskat behov av råmaterialutvinning. En annan fördel är att inget fysiskt simkort behöver skickas via post. Läs mer om e-sim här och vilka modeller av telefoner och smartklockor som har stöd för e-sim idag.

Res mindre, möts smartare – med mindre utsläpp och lägre kostnader

Tjänsteresor är för många organisationer en stor utsläppspost. Undersökningar visar att en medarbetare i genomsnitt beräknas ha ett totalt klimatavtryck på i snitt 1,9 ton C02e per år. Tjänsteresor och pendlingsresor står för drygt ett ton och 235 kg beräknas komma från inköpt IT-utrustning. (Vår stora klimatutmaning: Minska utsläppen – på jobbet (inrego.se))

Att ha en policy som stadgar att personalen ska resa fossilfritt när så det är möjligt är en bra grund. Att ersätta fysiska möten med virtuella är ett annat sätt att spara både tid och pengar och minska företagets utsläpp. Och var gör du det bättre än i Sveriges bästa nät – enligt Umlaut 2023, som dessutom drivs av förnybar el. Vi har även videokonferenstjänster som gör det enkelt att ringa in till ett möte, oavsett vilken tjänst de andra deltagarna använder. Välj om du vill ringa in från ett videokonferenssystem vi installerat hos er eller från mobilen om du är på språng. Fler och bättre virtuella möten gör att du kan minska antalet resor och därmed spara både utsläpp och kostnader.

Bli bättre på det du gör

Med IoT – Internet of Things – kan många företag och organisationer agera ännu smartare genom att använda och följa upp sin data bättre. Genom att koppla upp och samla data på allt från vattenkranar till jordbruksmaskiner och belysning kan både pengar sparas, svinn minskas och trygghet och säkerhet ökas. Vad vill du förbättra och vad skulle det leda till? Läs mer om IoT här.

Fler artiklar i samma ämne: