Av: Telia | 2021-04-09

Att det finns rekommenderade åldersgränser för tv-/dataspel och streamingjänster känner de flesta till. Men hur ser man egentligen på dessa åldersrekommendationer i de svenska hushållen? Vi har frågat tre familjer.

Tommy Mäkelä, med 13-årig dotter och 1-årig son

Hur ser du på åldersgränserna i spel och för streamat innehåll?
– Jag tycker att det är skönt att det finns rekommendationer, då får man en ungefärlig koll på vad de innehåller. Sedan får man så klart utgå från sitt barn. Vissa barn är inte redo eller mogna nog att skilja på spel och verklighet. GTA är väldigt våldsamt och ska ha hög åldersgräns – sedan är det ändå upp till föräldrarna att avgöra om barnet är moget nog. Jag tror att barnen mår bättre av att inte få titta på vad som helst i ung ålder, så det ska finnas åldersgräns även för vissa filmer och serier. 

Hur såg ni på åldersgränser när dottern var liten?
– Då höll jag noggrann koll på vad hon kollade på. Hon fick använda surfplatta ganska tidigt, men vi satt bredvid och valde innehåll. Typ barnsånger på Youtube och barnprogram. Sedan fick hon lite fler olika appar och liknande på paddan omkring 9 års ålder, även sådana sociala appar som hennes kompisar hade. Men tyvärr märkte vi, eftersom vi satt bredvid eller kollade då och då, att det pågick en del försök till grooming, alltså folk som låtsades vara unga men hade alldeles för avancerat språk. Så fort vi märkte det agerade vi. Vi pratade igenom det med henne, förklarade att inte alla är det de utger sig för och kom överens med henne att ta bort den appen. Hon sa själv att det inte kändes bra.

Hur hanterade ni första mobilen?
– När hon fick första mobilen vid 9 års ålder, krävde vi att få kolla igenom den om vi ville. För att ha koll. Det har vi släppt på helt nu när hon är 13 år, vi tycker att hon har rätt till ett privatliv. Istället försöker vi att ha en nära och tajt relation med henne så att hon känner att hon vågar prata om något.

Vilka åldersgränser har hon nu gällande streamat innehåll?
– Idag är hon 13 år och har inga åldersgränser alls. Exempelvis får hon se skräckisar, hon blir inte rädd av dem. Och hon får streama fritt på Netflix. Vi resonerar så här: Hon skulle enkelt kunna hitta betydligt mer olämpligt innehåll på Youtube om hon ville, så att begränsa Netflix känns lite som att ”sila mygg och svälja kameler”.

...Och när det gäller tv-spel?
– Hos sin mamma får hon spela GTA, som jag tror har 18 års åldersgräns. Men i början satt de vuxna med och förklarade att det fanns delar som var olämpliga. Men de såg snabbt att hon inte är intresserad av våld eller liknande olämpligt innehåll i spelet, hon vill bara åka runt och köra bil.

"Jag tror barnen mår bättre av att inte få titta på vad som helst i ung ålder."

- Tommy Mäkelä

Annika Holmberg, med döttrar 19 & 17 och söner 17 & 12

Hur ser du rent allmänt på denna typ av åldersgränser?
– Jag tycker att de är jättebra, det är en indikator vad saker innehåller och hur mycket våld, sex och liknande de innehåller. De hjälper föräldrar att sätta gränser; det blir ett verktyg att använda för att kunna förklara för sitt barn varför det inte är lämpligt innehåll. 

– Det är viktigt att åldersgränserna inte bara innefattar våld, utan exempelvis även förnedring mot kvinnor. Det pratar man tyvärr inte lika mycket om i debatten, upplever jag. De kan lätt skapa ett skevt kvinnoideal. Vi har pratat om det litegrann, speciellt när det ville spelas GTA här hemma. Diskussionerna har varit förebyggande, vi har förklarat hur det skulle kunna påverka kvinnosynen och varför åldersgränsen finns – man är inte mogen i yngre ålder och kan inte sortera vad som är rätt och fel på samma sätt. 

Vad har ni haft för åldersgränser på tv-spel?
– Jag har varit ganska hård där, tror jag. Min yngsta, som är 12 år får exempelvis inte spela spel med 16-årgräns. Det är mest GTA som vi har behövt stoppa. Vi sa nej för att det innehåller för mycket våld, kvinnoförnedring och pornografiska inslag. 

Har ni begränsat streamat innehåll utifrån ålder?
– Det enda vi behövde begränsa då var när en av tjejerna var 14 år och ville se skräckisar, men sedan blev jätterädd och mådde dåligt.  

Vilken typ av innehåll har de konsumerat mest?
– Yngsta sonen kollar mycket TikTok och även MTB-cykling på Youtube. Jag känner att där är det inte något skadligt innehåll han vill se, så där är jag inte orolig. Äldsta sonen släppte vi ”fri” vid 15, då jag kände att jag kunde lita på honom och han hade förtjänat det förtroendet. När de var yngre var det mest animerad film och serier de gillade. Framförallt tjejerna har streamat innehåll på exempelvis Netflix. Förr var det Disneyfilmer, sedan mer åt high school-filmer – ganska harmlöst innehåll.  

Är det något du vill varna andra föräldrar för?
– Ja, faktiskt. Jag har märkt att reklam som dyker upp på TikTok kan vara väldigt olämplig. Och inte alls i paritet till innehållets målgrupp. Häromdagen dök det exempelvis upp en tjej som visar rumpan, trots att innehållet i klippet inte hade vuxna som målgrupp. Han kollade på helt oskyldiga grejer. Nu kan min son hantera sådant men långtifrån alla kan det. 

"Det är viktigt att åldersgränserna inte bara innefattar våld utan även förnedring mot kvinnor."

- Annika Holmberg

Cecilia Hilonen & Kwame Boaten, med söner 12 & 5 år

Hur ser ni på åldersgränser?
– Kan man ha kontroll fullt ut? Nej, det tror jag inte. Men så länge man har en dialog med dem så behöver det inte göra skada. Vi håller dock noga koll, vi är principfasta på vad de får eller inte. Allt har vi kollat upp först. Vi brukar titta på Youtube när andra spelar. Det behöver inte bara handla om skadligt innehåll, ett spel med 7-årsgräns kan vara för avancerat om man behöver läsa instruktioner. 

Vad har er femåring för åldersgränser?
– Han får spela vissa saker med 7-årsgräns, exempelvis Plants vs Zombies som är animerat. Han hade själv sett det på Kids-youtube och vi var lite kluvna eftersom de skjuter på varandra. Tyvärr är det så många skjutspel idag. Vi pratar därför med honom om att man inte får ”leka skjuta” eller skjuta mot andra, då kommer vi att stänga av. Och om han tycker att saker är läskiga så säger vi att han får spela det när han är äldre istället.

Och er 12-åring?
– Han spelar spel med 16-årsgräns. Men vi har kollat upp dem i förväg, hans pappa spelar alltid dem först. Bland annat Red Dead Redemption, dock får han inte göra alla saker i spelet. Vi har alltid en dialog, om varför man ska skjuta och om det verkligen är schysst. Då väljer han att vara hjälten som hjälper andra istället för skurken.

Spelen har gett upphov till bra diskussioner hos er, berätta!
– 12-åringen vill att vi sitter med och tittar när han spelar. Det kan vara jobbigt som förälder om man tycker att det är ointressant, men bra om det genererar viktiga diskussioner. I ett spel exempelvis porträtteras slavar. Det ledde till bra samtal om hur de svarta människorna är porträtterade i spelet, och även vem som har ansvar för hur de porträtteras. Ett annat exempel är att ett av spelen handlar mycket om om att köpa och sälja saker, och han lär sig hur man tjänade pengar förr – exempelvis genom att jaga och sedan sälja skinnen. 

Hur ser ni på filmers åldersgränser för er 12-åring?
– Det beror helt och hållet på innehållet. Han får se vissa som är 15-årsgräns men inte de som har 18-årsgräns och innehåller blodsplatter, våld eller sex. Det finns ju även andra typer av våld som inte är lämpligt, exempelvis mäns våld mot kvinnor. Jag brukar titta på trailern och googla på filmen.

– Vi har exempelvis tittat på Bond, och det gav upphov till en diskussion om den skeva kvinnosynen och objektifiering. Däremot ville han se American History X, men vi sa nej för att den handlar om så tunga ämnen och är riktigt grov. Men då hade han tittat på den i alla fall, och då var vi tvungna att prata om den efteråt. 
 

"Vi kollar upp spelen i förväg, pappan spelar dem alltid först."

- Cecilia Hilonen

MER FÖR FAMILJEN

Tips & inspiration

Så får du koll på gaming-världen

Erbjudanden

Mer trygghet för hela familjen

Pris 49 kr/mån

Tips & inspiration

Spela tillsammans som familjen Blomberg