Av: Telia | 2021-04-09

Att det finns rekommenderade åldersgränser för tv-/dataspel och streamingjänster känner de flesta till. Men hur ser man egentligen på dessa åldersrekommendationer i de svenska hushållen? Vi har frågat tre familjer.

Cecilia Hilonen och Kwame Boaten har två pojkar, 5 och 12 år gamla, och har använt spel och filmer som utgångspunkt för bra diskussioner med sönerna.

Hur ser ni på åldersgränser?
– Kan man ha kontroll fullt ut? Nej, det tror jag inte. Men så länge man har en dialog med dem så behöver det inte göra skada. Vi håller dock noga koll, vi är principfasta på vad de får eller inte. Allt har vi kollat upp först. Vi brukar titta på Youtube när andra spelar. Det behöver inte bara handla om skadligt innehåll, ett spel med 7-årsgräns kan vara för avancerat om man behöver läsa instruktioner. 

Vad har er femåring för åldersgränser?
– Han får spela vissa saker med 7-årsgräns, exempelvis Plants vs Zombies som är animerat. Han hade själv sett det på Kids-youtube och vi var lite kluvna eftersom de skjuter på varandra. Tyvärr är det så många skjutspel idag. Vi pratar därför med honom om att man inte får ”leka skjuta” eller skjuta mot andra, då kommer vi att stänga av. Och om han tycker att saker är läskiga så säger vi att han får spela det när han är äldre istället.

Och er 12-åring?
– Han spelar spel med 16-årsgräns. Men vi har kollat upp dem i förväg, hans pappa spelar alltid dem först. Bland annat Red Dead Redemption, dock får han inte göra alla saker i spelet. Vi har alltid en dialog, om varför man ska skjuta och om det verkligen är schysst. Då väljer han att vara hjälten som hjälper andra istället för skurken.

"Vi kollar upp spelen i förväg, pappan spelar dem alltid först."

- Cecilia Hilonen

Erbjudande

Bättre pris tillsammans

Pris 219 kr/mån per Extra användare

Spelen har gett upphov till bra diskussioner hos er, berätta!
– 12-åringen vill att vi sitter med och tittar när han spelar. Det kan vara jobbigt som förälder om man tycker att det är ointressant, men bra om det genererar viktiga diskussioner. I ett spel exempelvis porträtteras slavar. Det ledde till bra samtal om hur de svarta människorna är porträtterade i spelet, och även vem som har ansvar för hur de porträtteras. Ett annat exempel är att ett av spelen handlar mycket om om att köpa och sälja saker, och han lär sig hur man tjänade pengar förr – exempelvis genom att jaga och sedan sälja skinnen. 

Hur ser ni på filmers åldersgränser för er 12-åring?
– Det beror helt och hållet på innehållet. Han får se vissa som är 15-årsgräns men inte de som har 18-årsgräns och innehåller blodsplatter, våld eller sex. Det finns ju även andra typer av våld som inte är lämpligt, exempelvis mäns våld mot kvinnor. Jag brukar titta på trailern och googla på filmen.

– Vi har exempelvis tittat på Bond, och det gav upphov till en diskussion om den skeva kvinnosynen och objektifiering. Däremot ville han se American History X, men vi sa nej för att den handlar om så tunga ämnen och är riktigt grov. Men då hade han tittat på den i alla fall, och då var vi tvungna att prata om den efteråt. 
 

Mer från Digital förälder

Trygghet & säkerhet

"Känns bra med rekommendationer"

Erbjudande

Trygghetspaket för din familj

Pris 109 kr/mån

Trygghet & säkerhet

"Jag har varit hård med åldersgränser"