Av: Telia | 2021-04-09

Att det finns rekommenderade åldersgränser för tv-/dataspel och streamingjänster känner de flesta till. Men hur ser man egentligen på dessa åldersrekommendationer i de svenska hushållen? Vi har frågat tre familjer.

Annika Holmberg har fyra barn, två tjejer och två killar, mellan 12 och 19 år, och tycker hon varit ganska hård med åldersgränser.

Hur ser du rent allmänt på denna typ av åldersgränser?
– Jag tycker att de är jättebra, det är en indikator vad saker innehåller och hur mycket våld, sex och liknande de innehåller. De hjälper föräldrar att sätta gränser; det blir ett verktyg att använda för att kunna förklara för sitt barn varför det inte är lämpligt innehåll. 

– Det är viktigt att åldersgränserna inte bara innefattar våld, utan exempelvis även förnedring mot kvinnor. Det pratar man tyvärr inte lika mycket om i debatten, upplever jag. De kan lätt skapa ett skevt kvinnoideal. Vi har pratat om det litegrann, speciellt när det ville spelas GTA här hemma. Diskussionerna har varit förebyggande, vi har förklarat hur det skulle kunna påverka kvinnosynen och varför åldersgränsen finns – man är inte mogen i yngre ålder och kan inte sortera vad som är rätt och fel på samma sätt. 

"Det är viktigt att åldersgränserna inte bara innefattar våld utan även förnedring mot kvinnor."

- Annika Holmberg

Erbjudande

Bättre pris tillsammans

Pris 219 kr/mån per Extra användare

Vad har ni haft för åldersgränser på tv-spel?
– Jag har varit ganska hård där, tror jag. Min yngsta, som är 12 år får exempelvis inte spela spel med 16-årgräns. Det är mest GTA som vi har behövt stoppa. Vi sa nej för att det innehåller för mycket våld, kvinnoförnedring och pornografiska inslag. 

Har ni begränsat streamat innehåll utifrån ålder?
– Det enda vi behövde begränsa då var när en av tjejerna var 14 år och ville se skräckisar, men sedan blev jätterädd och mådde dåligt.  

Vilken typ av innehåll har de konsumerat mest?
– Yngsta sonen kollar mycket TikTok och även MTB-cykling på Youtube. Jag känner att där är det inte något skadligt innehåll han vill se, så där är jag inte orolig. Äldsta sonen släppte vi ”fri” vid 15, då jag kände att jag kunde lita på honom och han hade förtjänat det förtroendet. När de var yngre var det mest animerad film och serier de gillade. Framförallt tjejerna har streamat innehåll på exempelvis Netflix. Förr var det Disneyfilmer, sedan mer åt high school-filmer – ganska harmlöst innehåll.  

Är det något du vill varna andra föräldrar för?
– Ja, faktiskt. Jag har märkt att reklam som dyker upp på TikTok kan vara väldigt olämplig. Och inte alls i paritet till innehållets målgrupp. Häromdagen dök det exempelvis upp en tjej som visar rumpan, trots att innehållet i klippet inte hade vuxna som målgrupp. Han kollade på helt oskyldiga grejer. Nu kan min son hantera sådant men långtifrån alla kan det. 

Mer från Digital förälder

Trygghet & säkerhet

"Känns bra med rekommendationer"

Erbjudande

Trygghetspaket för din familj

Pris 109 kr/mån

Trygghet & säkerhet

"Vi kollar upp allt i förväg"