Umgås hemma – familjen Blombergs tips

Coronautbrottet innebär inte bara att arbetsplatser och skolor stänger, utan även att andra fritidsaktiviteter sätts på paus. Så hur kan hemmajobbande föräldrar och rastlösa barn umgås?
Gör som familjen Blomberg – bygg en kopia på ditt eget kvarter i Minecraft eller gå på gemensam raid i World of Warcraft.

När arbeten och skolor nu stänger på grund av Corona ökar onlinespelandet runtom i världen. Framförallt är det de unga som sätter sig framför datorn. Och en inte helt vild gissning är att en del föräldrar nu börjar bekymra sig över skärmtid och brist på stimulans.
Henrik Blomberg är en som har ett enkelt svar till oroliga föräldrar till spelande barn.
– Spela med barnen, utbrister han. I denna tid måste vi alla hålla uppe våra sociala interaktioner. Att spela datorspel med vänner online är en perfekt lösning. Du behöver inte vara bra på spelen, det är inte poängen, utan onlinespel ger en plats för att träffas, chatta och ha upplevelser tillsammans. Det är extremt viktigt just nu.

"Jag gungade spjälsängen med vänster hand"
Henrik är ansvarig för affärsutveckling inom e-sport/gaming på Telia Sverige och har sedan första datorn införskaffades 1982 haft ett genuint intresse för gaming. Det gör kanske att han har lite lättare att ta steget från affärsmötena och middagsbestyren in i barnens spelvärldar.
– Om du upplever det som svårt, be dina barn om hjälp med att komma igång. Visa intresse för vad de gör, försök förstå. Barnen är experter. Och en viktig sak, det finns spel-genrer för alla smaker. Det finns inte bara springa-runt-och-skjut-spel.
Som tur är för Henrik delar hans barn spelintresset.
– När Counterstrike släpptes år 2000 föddes vårt första barn. Jag gungade spjälsängen med vänster hand samtidigt som jag spelade med höger – det gick sådär. Mitt andra barn föddes 2005, samtidigt som Blizzard lanserade World of Warcraft i Europa. 2010 köpte vi vår första iPad som vi spelade smurfspelet på. Under åren som gått har vi testat det mesta och hittat några gemensamma favoriter, Mario Kart på Nintendo Wii och Buzz! Monster Rumble på PS2.

Ny situation för många
Minecraft är så klart en annan favorit och familjen Blomberg har numer en perfekt skiss på sitt gamla kvarter i spelet.
– I början satt jag och yngsta sonen och hans kompisar och byggde världar efter skolan. Då började jag bygga en exakt kopia av vårt hus, för att sedan lägga ner lika många timmar på vår in-game-trädgård. Sedan blev det grannarnas hus, sen gatan där vi bor. Skaparglädjen, kreativiteten och lyckan av spelet delades av alla oss.
Det här är en unik situation för många av oss, finns det regler som man kan sätta upp för att få tillvaron att fungera?
– Det blir mindre bråk och tjafs om man är insatt i vad de spelar och hur lång tid det tar. Men det viktigaste just nu är nog att visa respekt för varandra, och med det även visa respekt för barnens spelande.

Umgås med de du älskar
Men det är finns såklart inte bara faror med onlinespel. Forskning visar också att spelandet kan leda till ökad kompetens och kunskaper – såsom öga-handkoordination, logiskt tänkande, reaktionssnabbhet och kunskaper i engelska.
– Dessutom kan det vara skönt att tillsammans med de du älskar allra mest få koppla bort den riktiga världen för en stund. Inte minst under rådande tider.

Familjen Blombergs regler

Att ha en pappa som spelar betyder inte att det är fritt fram för dygnet-runt-LAN för familjen Blombergs barn. Här är tre regler:

  • Av alla nya spel vi spelar så spelar Henrik dem på förhand, tanken är enkel, han vill veta vad hans barn spelar.
  • Inga datorer på rummet! Då har Henrik noll koll på vad barnen gör, vad de spelar och främst om de sitter uppe och spelar mitt i natten. Istället har vi en gemensam plats där alla våra datorer är.
  • Att spela eller att hänga på datorn får aldrig ta tid från läxorna – läxorna är alltid prioriterade framför datorspelen.

Folk i Folknätet

Namn: Henrik Blomberg.
Ålder: 47 år.
Yrke: Ansvarig för affärsutveckling inom E-sport/gaming på Telia Sverige.
Familj: Fru Ewa och barnen Natanel 19 år och Felix 14 år.
Antal speltimmar per vecka: 10.
Intressen: Tränar crossfit, målar akryltavlor, spelar League of Legends, Netflix.

Tips till föräldrar

E-sportförbundet SESF ger sina bästa tips till föräldrar i dessa tider:

Upptäck e-sporten
E-sport är i dag en gigantisk folkrörelse. Vårt tips är att vara nyfiken på vad era barn gör och själva ta reda på mer om e-sport.

Umgås tillsammans
Testa att spela Rocket League, Starcraft2, Fortnite eller något annat e-sportspel. Engagerade föräldrar är viktigt för att barn och unga ska må bra.

E-sport är socialt
E-sport är en social verksamhet där man tränar och tävlar med sitt lag, där man har sina kompisar. Du är inte ensam.

Blanda e-sport med fysiska aktiviteter
Zlatan är inte bara en av världens bästa fotbollsspelare utan spelar även datorspel på sin fritid. Det ena utesluter inte det andra.

Utvecklar morgondagens kompetenser
Barnen kommer att möta en annan framtid än föräldrarna. Datorkunskapen är hög bland gamers.

Testa själv
E-sport är inte bara till för barn och ungdomar. Många av spelen anpassar sig automatiskt till den nivå du är på. 

Behålla lugnet
Barn och ungdomar behöver inte ta del av all stress som vuxna behöver hantera i livet. I en tid som denna fungerar e-sport som en utmärkt aktivitet för att slippa oron.

Spela lagom
Det är bra om man kommer överens om när och hur länge det är ok att spela, innan man börjar spela.

Åldersgränser är bra
Dataspelsbranschen har tagit fram ett åldersmärkningssystem för dataspel som vi på SESF rekommenderar att man följer.