Av: Pontus Åberg | 2020-03-20

Hur kan hemmajobbande föräldrar och rastlösa barn umgås? Gör som familjen Blomberg – bygg en kopia på ditt eget kvarter i Minecraft eller gå på gemensam raid i World of Warcraft.

När arbeten och skolor stängde på grund av Corona under våren 2020 ökade onlinespelandet runtom i världen. Framförallt var det de unga som satte sig framför datorn – och det är väl inte en helt vild gissning att många föräldrar samtidigt började bekymra sig över skärmtid och brist på stimulans.

Henrik Blomberg är en som har ett enkelt svar till oroliga föräldrar till spelande barn.

– Spela med barnen, utbrister han. I denna tid måste vi alla hålla uppe våra sociala interaktioner. Att spela datorspel med vänner online är en perfekt lösning. Du behöver inte vara bra på spelen, det är inte poängen, utan onlinespel ger en plats för att träffas, chatta och ha upplevelser tillsammans. Det är extremt viktigt just nu.

Be barnen om hjälp att komma igång med spel

Henrik är ansvarig för affärsutveckling inom e-sport/gaming på Telia Sverige och har haft ett genuint intresse för gaming sedan han skaffade sin första dator 1982. Det gör kanske att han har lite lättare att ta steget från affärsmötena och middagsbestyren in i barnens spelvärldar.

– Om du upplever det som svårt, be dina barn om hjälp med att komma igång. Visa intresse för vad de gör, försök förstå. Barnen är experter. Och en viktig sak, det finns spel-genrer för alla smaker. Det finns inte bara springa-runt-och-skjut-spel.

Som tur är för Henrik delar hans barn spelintresset.

– När Counterstrike släpptes år 2000 föddes vårt första barn. Jag gungade spjälsängen med vänster hand samtidigt som jag spelade med höger – det gick sådär. Mitt andra barn föddes 2005, samtidigt som Blizzard lanserade World of Warcraft i Europa. 2010 köpte vi vår första iPad som vi spelade smurfspelet på. Under åren som gått har vi testat det mesta och hittat några gemensamma favoriter, Mario Kart på Nintendo Wii och Buzz! Monster Rumble på PS2.

Familjen Blombergs 3 spelregler

  • Testa först. Henrik testar de nya spel som familjen spelar på förhand. Tanken är enkel: Han vill veta vad hans barn spelar.
  • Inga datorer på rummet. Då har Henrik noll koll på vad barnen gör, vad de spelar och främst om de sitter uppe och spelar mitt i natten. Istället har familjen en gemensam plats där alla datorer står.
  • Läxorna är prio. Att spela eller att hänga på datorn får aldrig ta tid från läxorna – läxorna är alltid prioriterade framför datorspelen.

Erbjudande

Bättre pris tillsammans

Pris 219 kr/mån per Extra användare

Byggde egna kvarteret i Minecraft

Minecraft är så klart en annan favorit och familjen Blomberg har numera en perfekt modell av sitt gamla kvarter i spelet.

– I början satt jag och yngsta sonen och hans kompisar och byggde världar efter skolan. Då började jag bygga en exakt kopia av vårt hus, för att sedan lägga ner lika många timmar på vår in-game-trädgård. Sedan blev det grannarnas hus, sen gatan där vi bor. Skaparglädjen, kreativiteten och lyckan av spelet delades av alla oss.

Vardagen under coronapandemin är en unik situation för många av oss, finns det regler som man kan sätta upp för att få tillvaron att fungera?

– Det blir mindre bråk och tjafs om man är insatt i vad barnen spelar och hur lång tid det tar. Men det viktigaste just nu är nog att visa respekt för varandra, och med det även visa respekt för barnens spelande.

Umgås med de du älskar

Men det är finns såklart inte bara faror med onlinespel. Forskning visar också att spelandet kan leda till ökad kompetens och kunskaper – såsom öga-handkoordination, logiskt tänkande, reaktionssnabbhet och kunskaper i engelska.

– Dessutom kan det vara skönt att tillsammans med de du älskar allra mest få koppla bort den riktiga världen för en stund. Inte minst under rådande tider.

Mer från Digital förälder

Trygghet & säkerhet

"Jag har varit hård med åldersgränser"

Erbjudanden

Utvalda mobiler och surfplattor för barn

Underhållning & spel

Guide: Barn och gaming