Tio tips på bra familjespel

Just nu är vi många som tillbringar mer tid hemma än vanligt. Varför inte använda en del av den här tiden till att umgås och ha kul tillsammans även online. Här tipsar vi om tio data- och tv-spel i olika genrer som hela familjen kan spela tillsammans.

Overcooked 1 och 2

Laga maten i rätt ordning och få ut det som kunderna har beställt i tid. På ett humoristiskt och kaotiskt sätt skildrar Overcooked-serien kocklivet. Reagera instinktivt under stress och se till att köttet inte blir överstekt och kastrullen med potatis inte kokar över. Svettas tillsammans upp till fyra andra i soffan, det blir roligare ju fler ni är.
Finns till: Nintendo Switch, Playstation 4, Xbox One, Microsoft Windows

Sky Light Awaits

ThatGameCompany är studion som har blivit känd som utvecklare av konstnärliga mästerverk som Journey och Flower. Nu är de tillbaka med spelet Sky: Light Awaits. Det är vackert som en tavla med fokus på medkänsla och generositet.

Finns till: iOS, Mac, Apple TV

A Tale of Two Sons

Brothers är ett äventyrsspel av Josef Fares om två bröder som lämnar sin by för att hitta ett botemedel åt sin dödssjuka pappa. Spelet har blivit känt för sin unika kontroll där ni kan styra varsin bror med styrspakarna på en och samma handkontroll, och det väcker frågor om livet, döden och relationen till ens närmaste.

Finns till: Android, Playstation 4, Xbox One, Playstation 3, Xbox 360, IOS, PC, Windows Phone

Just Dance 2019

Dansspelen hade sin storhetstid under Playstation 2-eran, men det är långt ifrån en utdöd genre. Just Dance 2019 är det perfekta alternativet om ni vill spela tillsammans och röra på er samtidigt. Här ska man försöka pricka in en förinspelad danskoreografi i en mängd olika dansstilar för att få högst poäng. Roligt för såväl unga som gamla – så det är bara att hänga upp en discolampa och dansa loss till en blandning av årets största hits och låtar från förr.

Finns till: Nintendo Switch, Wii, Playstation 4, Xbox One, Xbox 360, Wii U.

Unravel 2

Unravel 2 är ett svenskutvecklat sidscrollande plattformsspel som börjar på en folktom båt som förliser, med en röd och en blå figur av garn som enda passagerare. Figurerna flyter i land och här tar äventyret sin början. Njut av spelets fantastiskt vackra grafik som har inspirerats av den svenska naturen. En nyhet i tvåan är att ni kan spela hela spelet tillsammans.

Finns till: Playstation 4, Xbox One, PC

Sonic Mania

Antingen hade man Sega eller Nintendo, det minns alla som är uppväxta på 90-talet. Segas tv-spel med den blå igelkotten Sonic var den enda nämnvärda konkurrenten till Nintendos Super Mario Bros. Förra året släpptes så äntligen en retro-variant vid namn Sonic Mania som genast förflyttar dig till en tid när livet – och tv-spelen – var lite enklare.

Finns till: Nintendo Switch, Playstation 4, Xbox One, PC

Monument Valley 1 & 2

Monument Valley är vackert och stillsamt – men långt ifrån tråkigt. Lös kluriga pussel tillsammans i en säregen värld som för tankarna till Penroses trappa. Pusslen kan för en van, vuxen spelare kännas för lätta, men vi lovar att barnen kommer sitta som trollbundna framför detta unika spel.

Finns till: iOS, Android

The Witness

Jonathan Blow gjorde sig känd som spelskaparen som i Braid vände och vred på både tiden och det klassiska Mario-konceptet om att rädda prinsessan. Efter lång väntan återkom hans spelstudio med The Witness som är ett välgjort pusselspel som för tankarna till Myst – det svåra och stilbildande datorspelet som blev 90-talets mest sålda. Lös gåtorna tillsammans med barnen och få lite hjärngympa på köpet.

Finns till: Playstation 4, Xbox One, Android, iOS, PC, Mac

Let’s Sing 2019

Om ni hellre vill använda era strupar, så är Let’s Sing 2019 det bästa karaokespelet på marknaden. Ta i så ni spricker eller sjung kärleksfulla duetter med varandra. Den som sjunger renast vinner!

Finns till: Nintendo Switch, Wii U, Wii, Playstation 4