SÅ SAMARBETAR TELIA OCH SKÅNETRAFIKEN FÖR HÅLLBARA STÄDER

Telias tekniska landvinningar kan bidra till ökad hållbarhet i en mängd branscher. I Skåne gör Telias lösningar kollektivtrafiken mer attraktiv, tillgänglig och miljövänlig.

De senaste åren har det pratats mycket om Internet of things, vilket enkelt beskrivet är termen för uppkopplade prylar. Prylen i fråga kan vara ett dörrlås som går att öppna från en app i din mobiltelefon – eller en buss som spåras i realtid för att sända information till digitala tidtabeller. Internet of things kommer med mängder av möjligheter och Telia vill leda utvecklingen.

”Kollektivtrafiken är en pulsåder”

Telias senaste satsning inom Internet of things är att utveckla helhetslösningar för specifika branscher, till exempel kollektivtrafiken.

– Kollektivtrafiken är en pulsåder i den smarta staden och Telia vill göra den så bra som den kan bli. Vi kan bidra genom att tillföra funktioner ombord, förbättra punktligheten och göra buss- eller tågresan till jobbet till ett ännu mer miljövänligt val, säger Arash Fard-Rahmani, produktchef för Internet of things på Telia.

"Genom att koppla ihop systemen kan vi förenkla hanteringen av dem och skapa synergier"

Synergier på bussen

I dag upphandlas it-lösningar inom kollektivtrafiken ofta var för sig. Telias idé är erbjuda huvudmän som SL i Stockholm, Skånetrafiken eller X-Trafiken i Gävleborg ett integrerat system för alla lösningar.

– Det kan exempelvis gälla internet ombord, kameraövervakning, biljettvalidering eller kommunikation mellan förare och trafikledning. Genom att koppla ihop de här systemen kan vi förenkla hanteringen av dem och skapa synergier, säger Arash Fard-Rahmani.

Att integrera it-lösningarna innebär att huvudmännen inte behöver hantera en mängd skilda leverantörsavtal med olika it-system, produktägare och reparatörer. Det gör kollektivtrafiken mer attraktiv för de resande och mer lönsam för trafikbolagen.

Projekt med Skånetrafiken

Skånetrafiken är en av de huvudmän som har Telia som helhetsleverantör. Tillsammans har de kunnat erbjuda nya tjänster som månadskort i mobilen och en direktkoppling till SOS Alarm som busschauffören kan använda vid farliga situationer. Nu har de även lanserat ett projekt för att öka operatörernas miljövänliga körande.

– Bussarna i projektet registrerar hur miljövänligt de körs genom att rapportera bränsleförbrukning, antal snabba inbromsningar och så vidare. Med hjälp av den informationen kan Skånetrafiken sedan ställa kvalitativa krav på hur bussarna framförs i framtida upphandlingar. Slutresultatet blir mindre skadliga utsläpp, säger Arash Fard-Rahmani.

Vi kallar det ansvarsfullt företagande

SPARA ENERGI MED GREEN ROOM CONCEPT

NU ÄR DET SLUT PÅ MOBILSLÖSERIET

VI DIGITALISERAR TRANSPORTBRANSCHEN