Av: Christer Andersson | 2021-06-01

Att titta på filmer eller serier på surfplattan är en favorit för de flesta barn – och möjligheten att begränsa vilket innehåll barnet kan komma åt är en favorit hos de flesta föräldrar. Alla de större streamingtjänsterna erbjuder någon variation på barnprofiler med olika åldersgränser och ibland även andra kontrollfunktioner.

Här bjuder vi på en kortfattad översikt om vilka möjligheter du har att skapa en trygg miljö för barnen på de populäraste streamingtjänsterna.

Barnprofil på Netflix

Om du har mindre barn är det tryggaste alternativet att skapa en särskild användarprofil med alternativet Netflix för barn. Sådana profiler har en enklare och mer lättanvänd design, visar endast utvalda serier och filmer för barn och visas med en särskild barnlogotyp för att vara lätt att känna igen. Dessutom ger den här profilen ingen åtkomst till inställningarna.

Annars har du möjligheten att skapa en normal användarprofil åt barnet men själv ställa in önskad åldersbegränsning. Ett sådant konto visar då inte innehåll som klassificerats för åldrar över den inställda gränsen.

Läs mer om föräldrakontroller på Netflix.

Barnprofil på C More

På C More kan du ställa in upp till fem individuella användarprofiler. När du skapar en ny profil har du möjlighet att välja åldersbegränsningar för barn 0-6 år eller 7-11 år.  Med funktionen Föräldralås kan du också ställa in tjänsten på att kräva en pinkod för att användaren ska kunna gå från en barnprofil till en vuxenprofil.

Läs mer om användarprofiler på C More.

Barnprofil på Viaplay

Viaplay låter dig skapa upp till sex användarprofiler, och även här kan du sätta upp en särskild barnprofil som låter dig begränsa tittandet till innehåll för barn under 7 år, alternativt allt material i barnkategorin (upp till cirka 12 år). Här har du också möjlighet att ställa in ett köplås som kräver inmatning av pinkod för att man ska kunna köpa eller hyra film och pay-per-view-innehåll.

Läs mer om användarprofiler på Viaplay.

Barnsäkra YouTube

För mindre barn erbjuder YouTube ett skräddarsytt alternativ i form av appen YouTube Kids, som erbjuder en kontrollerad miljö för barnen. Förutom att innehållet från början är filtrerat av både algoritmer och mänsklig granskning ger appen möjlighet att ställa in ytterligare begränsningar. Bland annat kan du om du vill helt blockera videosökning och endast tillåta de kanaler eller videor som du godkänner.

Läs mer om YouTube Kids.

Läs även vår guide med fler tips om hur du gör surfplattan och mobilen barnsäkra.

MER FÖR FAMILJEN

Tips & inspiration

9 filmtips för hela familjen

Erbjudanden

Sveriges populäraste familjeabonnemang

Just nu 99 kr/mån per extra användare
(ord. pris 199 kr)

Tips & inspiration

Upp och hoppa - tillsammans!