Av: Christer Andersson | 2022-03-30

Hur har pandemin förändrat vårt sätt att umgås, hur kan vi som föräldrar stötta våra barn när de ger sig ut på nätet – och vad är Mobilkörkortet? Det är några av de ämnen som avhandlas när stiftelsen Friends gästar podden SÄKERT.

SÄKERT är en podcast som främst tar upp frågor kring cybersäkerhet, så ämnen som barn på nätet kan tyckas perifera. Men podd-värdarna Simon Binder och Pierre Thoor är själva föräldrar och menar att disussionen om ett tryggare och säkrare liv på nätet kan bidra till en bredare förståelse för it-säkerhet i allmänhet.

Anna-Carin Wettefors och Åsa Gustafsson är båda sakkunniga på Friends, och gästar podden för att berätta om bland annat Mobilkörkortet, en gemensam satsning från Friends och Telia.

– Jag har en 5-åring som redan pratar om att få egen mobil, säger Simon Binder, och det hjälper inte att säga att man själv var 13 när man fick sin första mobil.

– Det är ett fantastiskt material som tagits fram och jag lärde mig också mycket genom att gå igenom det, säger han om Mobilkörkortet.

Du behöver inte veta allt

Många föräldrar känner oro för vad barnen kan hitta eller råka ut för på nätet, och många känner sig också osäkra på hur de kan stötta barnen.

– Vi måste börja våga prata om de här sakerna, säger Anna-Carin Wettefors i avsnittet. Många tycker det är svårt: Jag vet knappt något om TikTok, hur ska jag prata med mitt barn om TikTok? Men du behöver kanske inte veta allt.

Anna-Carin gör en liknelse: Du kanske har ett barn som utövar någon sport, låt säga handboll. Du som förälder behöver ju inte kunna alla handbollsregler för att följa barnet till träningen, titta på matcherna eller fråga hur det går.

– Samma sak måste vi göra när det gäller nätet eller mobilen eller gejming. Vi kan inte särskilja det utan behöver se att det är en del av barnets liv om vi ska kunna hjälpa barnet att hantera de saker som sker på nätet, säger hon.

Lyssna på hela avsnittet på Spotify.

SÄKERT

Podcasten SÄKERT med Pierre Thoor och Simon Binder handlar om digital säkerhet. Podden produceras av it-företaget Cygate, och du hittar alla avsnitt på Spotify.

Mer från Digital förälder

Trygghet & säkerhet

Så skyddar du hela familjen mot nätfiskare

Erbjudande

Bättre pris tillsammans

Pris 199 kr/mån per Extra användare

Trygghet & säkerhet

Kapad identitet - så skyddar du dig